Mezőgazdasági termelés

A hazai dísznövények nemesítése hosszútávú munka eredménye, mely nagy elhivatottságot és szakmaszeretetet igényel a nemesítő részéről. Joggal kérdezheti minden növényszerető ember, és felhasználó, hogy miért van erre szükség. A válasz hosszadalmas, és órákat lehetne róla beszélni, vagy oldalakat írni, de ez most itt nem feladatunk. Azonban, ha röviden akarunk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk, hogy a növények nemesítése rendkívül fontos, a megváltozott éghajlat és környezeti viszonyoknak köszönhetően, ugyanis új szempontok kerülnek előtérbe, amire csak a megfelelően alkalmas növények felhasználásával tudunk hosszútávon is működő megoldást adni.

Minden nemzetnek megvan a sajátos kertkultúrája, és ez hazánkban sem lehet másképp. A magyar viszonyok között nemesített dísznövények tudják a leginkább betölteni a számukra rendeltetett funkciót, ezt mindenkor szem előtt kell tartanunk.

Európában és hazánkban is a lakosság több mint a fele városokban él, és ez a következő évtizedekben még inkább jellemzőbb lesz, így a fák, cserjék alkalmazása a városokban, közterületeken kiemelt jelentőségű lesz, azon keresztül, hogy az ott élő emberek életfeltételeit hivatottak biztosítani. Itt elsősorban a dísznövényekre számíthatunk, ugyanis a zöldfelület gazdálkodásban a díszérték elsődleges szempont. A városi ember fokozottan érzékenyebb a lakó környezetében a zöldfelületre, teljesen természetes módon, hiszen hosszabb távon az életét jelenti, így nagyon körültekintően kell eljárni a zöldfelület tervezésekor, a telepítésekkor és a zöldfelület fenntartásakor, melynél nagyon fontos a helyes kommunikáció, a megfelelő szakmaiság mellett. 

A kiemelt beruházások többsége zöldfelülettel párosuló beruházás, ahol a megfelelő hazai növényeknek kell a főszerepet betölteni, szemben az import növényfelhasználással, melyek kevésbé, vagy gyakran egyáltalán nem viselik el a hazai szélsőséges klímánkat, a gyakran sarkvidéki hideget, a forró száraz, szinte sivatagi, aszályos nyarakat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Mezőgazdasági Kiadványsorozatának egyik hiánypótló tagja a „Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek” kiadvány, aminek módosított nyomtatott kiadását a Kamara magára vállalta, ezzel is segítve és támogatva a hazai nemesítésű dísznövények mind szélesebb körű megismerését és elterjedését. Elősegítve ezzel a felhasználását kiemelt jelentőséggel a hazai zöldfelület-gazdálkodásban.

 A szakma által is nagyon várt hiánypotló összeállítás a legfontosabb és kipróbált hazai nemesítésű fajtákat gyűjti egybe, és színes fotókkal és gyorsan, jól kezelhető piktogramokkal mutatja be a fajták legfontosabb értékmérő tulajdonságait, melyek mindenféle felhasználási igényt kielégítenek, legyen az a ház körüli kert, vagy közterületi park, vagy akár egy lakótömb terasza, erkélye.

Az országos roadshow idén is megrendezésre kerül, aminek első állomása Kecskemét volt, majd további állomások következnek, melyek megszervezéséhez és rendezéséhez a Kamara segítséget nyújt a Szakmaközi Szervezettel együttműködve, ahol a nyomtatásban is megjelent „Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek” kiadvány a Szakmai közönség felé is bemutatásra fog kerülni, ezáltal az Önkormányzatok döntéshozói és a települések zöldfelületekért felelős szakemberei is megismerkedhetnek a hazai nemesítésű fajtákkal.

 A tervezők és a megrendelők felelőssége, hogy a hazai nemesítésű fajtákat előnyben részesítsék a növénykiválasztás és alkalmazás tekintetében, melyek a hazai klímán születtek, így minden vonatkozásban alkalmazkodtak a hazai környezeti feltételekhez. A Kamara ezzel a kiadvánnyal támogatja a Szakmaközi Szervezettel karöltve és segíti a hazai zöldfelület gazdálkodási ágazatot.

(NAK/Komma László)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése