Mezőgazdasági termelés

Folytatódik az ágazat intenzív fejlődése a növekvő hozamok miatt. 

2021 eleje óta Oroszországban az üvegházi zöldségek betakarítása 8 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest, és elérte az 1 millió tonnát - közölte az Agrárminisztérium sajtószolgálata. A minisztérium szerint az uborka betakarítása 580 ezer tonna (+ 1,7%), paradicsom - 400 ezer tonna (+ 19,1%) volt. Arra számítanak, hogy az iparág pozitív dinamikája 2021 végéig fennmarad. Az előrejelzés szerint az üvegházak őszi-téli betakarításával meghaladja majd az 1,4 millió tonnát. 

A termelés tíz vezető régiója közé tartozik Lipetszk, Moszkva, Volgográd, Kaluga, Novoszibirszki régiók, Krasznodar és Stavropol területek, Karachay-Cserkeszia, Tatárföld és Bashkortostan köztársaságok. Az ágazat dinamikus fejlődését állami támogatási intézkedések és elsősorban a kedvezményes hitelezés segíti elő. A mezőgazdaság fejlesztését szolgáló állami program keretében ösztönző támogatásban részesülhetnek azok a gazdák is, akik zárt térben, kiegészítő megvilágítási technológiával termesztenek zöldséget. Ezenkívül a Távol-Kelet régiói számára 2022-től az üvegházkomplexumok építésének és korszerűsítésének tőkeköltségeinek 20%-át is kompenzálják. 

Mihail Glushkov az Országos Zöldség-Gyümölcs Szövetség igazgatója szerint, a termelés növekedése 9% volt, ami főként a hozamok növekedése miatt és nem a területek bővülése miatt következett be, mint korábban. "Ebben a 2019-2020-ban épült korszerű üvegházkomplexumok termelési kapacitásának kihasználása is szerepet játszik. Általánosságban elmondható, hogy az iparág gyorsan fejlődik, a termelés intenzitásának növelésével" - mondta. A bruttó termés mennyisége is növekszik a kapacitások újraelosztása miatt: néhány termelő vállalat, amely korábban paradicsomot termesztett, uborka váltott, így az utóbbi területe nőtt, míg a paradicsom csökkent, magyarázta Glushkov. 

A bruttó termést az építőipari tényező is befolyásolja, bár mostani beruházási aktivitás sokkal alacsonyabb 2018-hoz képest. "Az olyan nagy szereplők, mint a Rost Group és az ECO-Culture tovább fejlődnek. Ez a tendencia folytatódik, de nem ez a döntő, "mondja Glushkov. Mint mondta, az üvegházi zöldségek ára idén magasabb, mint tavaly, de 2019-ben is magasabbak voltak. "Tavaly a kínálat messze meghaladta a keresletet. Ebben az évben azonban nincs ilyen. Nem mondanám, hogy a termelői árak nagyon jók, az elmúlt két évben meglehetősen komoly volt az infláció. 2020-ban a nyereségesség felére csökkent 2019-hez képest. Ebben az évben van remény arra, hogy a mutató magasabb lesz, de nem valószínű, hogy eléri a 2019-es szintet, "tette hozzá Glushkov.  

Az állam új intézkedéseket vezet be a zöldségtermelők támogatására, folytatja Glushkov. Céljuk a mesterséges megvilágítással dolgozó üzemek működésének fenntartása. "Ezt nagyon időszerű intézkedésnek tartjuk és hálásak vagyunk a Mezőgazdasági Minisztériumnak az innovációért" – tette hozzá Glushkov. A vonatkozó határozatot Mihail Mishustin miniszterelnök szeptember 6-án írta alá. A dokumentum szerint azok a gazdálkodók, akik zárt térben történő zöldségtermesztés során további megvilágítási technológiákat alkalmaznak, az állami agrárfejlesztési program keretében részesülhetnek támogatásra. A támogatást az értékesített termékek után tonnánkénti összegben nyújtják.  

Glushkov szerint az üvegházi zöldségtermesztés intenzív fejlődése folytatódni fog a hozam növekedése miatt. "Ráadásul a nem kellően hatékony vállalkozások elhagyják a piacot, a hatékonyak pedig „felszívják” a kis üvegházkomplexumokat, kivásárolják a bajba jutott eszközöket a bankoktól. Ennek általában pozitív hatással kell lennie az iparágra. Megfelelő irányítással a tapasztalt szereplők által vásárolt területek sokkal nagyobb bruttó eredményt hozhatnak, és a hatékonyság is növekedni fog" – zárta szavait. 

 

Forrás: www.agroinvestor.ru  

 

(NAK/Fodor Zoltán)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése