Mezőgazdasági termelés

Az orosz kormányzati támogatásnak köszönhetően a régióban 2021-ben 1,3 ezer hektáron termesztenek szabadföldi zöldségféléket, ami 39,4%-kal magasabb az előrejelzett szintnél. 

A Jaroszlavli régióban 2021-től ösztönzik a szabadföldi zöldségtermesztést: a betakarítási eredmények alapján a gazdák 1 tonna termésenként 1 ezer rubel támogatást kapnak. Ezenkívül a gazdák 1 hektár vetésterületre 4 080 rubel támogatást is kapnak a szabadföldi zöldségek után. A támogatás elnyeréséhez a gazdaságnak az előző évtől kezdve zöldségtermesztési területet kell művelnie; továbbá műtrágyáznia kell ezeket a növényeket, és az állami nyilvántartásban szereplő fajtákat és hibrideket kell használnia. Ily módon a termelési tapasztalattal, a szükséges gépekkel, képzett személyzettel és megfelelő földterülettel rendelkező gazdaságokban ösztönzik a zöldségtermesztést. 2021-ben a szövetségi és a regionális költségvetésből 1,4 millió Rubelt különítenek el a szabadföldi zöldségtermesztés fellendítésére a régióban.  

A Jaroszlavli régióban a nagy mezőgazdasági szervezetek és a paraszti háztartások egyaránt termesztenek zöldségféléket. Az orosz mezőgazdasági minisztérium adatai szerint idén 1,3 ezer hektáron termelnek zöldségeket szabadföldön, ami 39,4%-kal magasabb az előrejelzésnél (2020-ban 1,1 ezer hektárt ültettek). A régió mezőgazdasági szervezetei és magángazdaságai elsősorban káposztát, étkezési sárgarépát és zöldborsót termelnek. A regionális mezőgazdasági és fogyasztópiaci hivatal szerint 2021-ben a mezőgazdasági szervezetek és magángazdaságok 199 hektáron vetnek káposztát, 275 hektáron sárgarépát, 109 hektáron céklát, 400 hektáron zöldborsót és 275 hektáron egyéb zöldségféléket. 

Az orosz mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a Jaroszlavli régióban 2020-ban 29 900 tonna zöldséget takarítottak be, 27,2 t/ha átlagtermés mellett, ami az ötödik hely a Központi Szövetségi Körzetekben. 

A tartósan magas zöldségtermés nem lehetséges jó minőségű ültetési anyag nélkül, ezért a régió támogatja az elit vetőmagtermesztést is. A szabadföldi zöldségtermesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők a zöldségnövények elit vetőmagjainak beszerzési költségeihez részleges visszatérítést kapnak. 2021-ben a támogatás mértéke 1 hektár elit vetőmaggal bevetett terület után 3660 RUB. 

Ezenkívül a kis- és középvállalkozások egységes nyilvántartásában szereplő mezőgazdasági termelők a szabadföldi zöldségtermesztésben végzett agrotechnikai munkákhoz nyújtott támogatásokat is igénybe vehetik. A talajművelés, a trágyázás, a vetés és az ültetés előkészítése, a vetés és ültetés, a növényápolás, valamint a betakarítás támogatása ígéretes és vonzóvá teszi a zöldségtermesztést az ilyen gazdaságok számára.  

A zöldségtermelők a mezőgazdasági biztosítási szerződések alapján a biztosítási díj költségeinek 50%-át is visszatéríthetik. 

 

Forrás: Orosz Szövetségi Állami Költségvetési Intézet Jaroszlavli Kirendeltség Agroanalitikai Központja 

 

(NAK/Fodor Zoltán)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése