Mezőgazdasági termelés

Az Európai Bizottság közzétette az EU mezőgazdasági piacainak változásaira vonatkozó legfrissebb rövid távú előrejelzését. 

 A COVID-19 elleni vakcinázási kampány előrehaladása lehetővé teszi a HORECA szektor fokozatos újranyitását és az utazási korlátozások enyhítését az EU-ban. Mindezeknek várhatóan pozitív hatása lesz a nyári idegenforgalmi szezonra és összességében az uniós élelmiszer-fogyasztásra. A gazdasági fellendülés tehát már folyamatban van, és erősebb, mint amelyre a korábbi előrejelezések alapján számítani lehetett. A bizonytalanságok és a gazdasági kockázatok azonban mindaddig fennmaradnak, amíg a korona vírus járvány miatti egészségügyi válság tart. 

 Az EU juhhúspiaca erős globális és belső ellátási hiányokkal néz szembe, ami viszonylag magas árakat eredményez, az EU termelése azonban stabil. Új-Zéland  az unió egyik fő juhhús exportőre  kivitelének egy részét Ázsiába irányítja át, melynek során azonban magasabb szállítási költségek merülnek fel.  

 Elmondható továbbá, hogy az Egyesült Királysággal  az EU elsődleges exportcélpontjával  a kétoldalú kereskedelem a Brexit átmeneti időszakának végét követő első két hónapban bekövetkezett drámai visszaesés után kezd helyreállni. Azonban a más rendeltetési helyre irányuló export csak részben tudta kompenzálni ezt a visszaesést. Az EU és az Egyesült Királyság közötti jelenlegi kereskedelmi helyzet mérsékli ugyan a nyomást mind az export, mint pedig az import tekintetében, azonban a rövid távú előrejelzés 1,2%-os csökkenést irányoz elő a juhhús rendelkezésre állás tekintetében az unión belül. 

 

Forrás: Európai Bizottság - Short-term outlook for EU agricultural markets in 2021- Summer, Edition N°30 

 Open Method of Coordination (OMC) – Nyitott Koordinációs Módszer

(NAK/Borovka Zsuzsa)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése