Mezőgazdasági termelés

Rajzik a kukoricabogár, hogy védekezzünk ellene?  

Az amerikai kukoricabogarat – ahogy a neve is mutatja - Észak-Amerikából hurcolták be hazánkba már több, mint 25 éve.  

Elsődleges tápnövénye a kukorica, de az imágók polifág pollenfogyasztók, így a kukorica mellett a napraforgó, illetve a különböző gyomnövények virágporával is táplálkozhat.  

Jelentős károkat kétségkívül a kukorica termesztés esetén képes okozni. A lárva és az imágó egyaránt kártevő. Az imágók a bibeszál rágásával, míg a lárvák a gyökerek rágásával okoznak kárt, az utóbbi a nagyobb probléma. Jellegzetes „hattyúnak”-nak nevezett tünetekkel találkozhatunk súlyos kártétel esetén, vagy legrosszabb esetben a kukorica terjes elszáradásához vezethet a kártétel.  

A meleg, száraz időjárás nem kedvező a kukorica gyökerének regenerálódása szempontjából, így ahol jelentő a kártétel, már szembe tűnők a tünetek.  

Évente egy nemzedéke alakul ki. A talajban telel tojás alakban. A kikelő lárva itt él, táplálkozik és itt is bábozódik. Az imágók megjelenésére júniustól lehet számítani.  

A különböző kártevők életmódjának ismerete határozza meg az ellenük való védekezés irányelveit.  

A kukoricabogár esetében a megelőzésre fektessük a figyelmet. Kerüljük a monokultúrás termesztést, figyeljünk oda a vetésváltásra (a gyakorlatban már megfigyelték, hogy a szóján is át tud telelni a kártevő, így ezt is érdemes figyelembe venni a vetésváltás kialakításakor). Emellett fontos szerepe van az agrotechnikai elemeknek, megfelelő szaporító anyag, vetésidő, talajmintavételi eredményekre alapozott tápanyagutánpótlás, illetve vetéssel egy menetben kijuttatott talajfertőtlenítés is segíthet a kártevő elleni védekezésben.  

Viszont a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepkék ellen már érdemes védekezni. A délebbi megyékből arról számolnak be, hogy a csapdázási eredményeket figyelembe véve már indokolt a kukoricamoly, illetve a gyapottok bagolylepke elleni védekezés elvégzése, ennek kiemelt jelentősége a vetőmag célra előállított kukorica termesztésben van.  

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése