Mezőgazdasági termelés

Április utolsó hetében lezárultak a megállapodások elfogadását célzó belső uniós eljárások. Az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás és adatbiztonsági megállapodás 2021. május 1-jén hatályba lépett. 

Az EU és az Egyesült Királyság tárgyalói 2020. december 24-én állapodtak meg a jövőbeli együttműködés feltételeit meghatározó kereskedelmi és együttműködési megállapodásról és a két fél közötti adatbiztonsági megállapodásról. A zavarok minimalizálása érdekében a megállapodásokat 2021. január 1-jét követően ideiglenesen alkalmaztákhivatalos ratifikáció hiányában megállapodások fontosabb kereskedelempolitikai vonatkozásainak átmeneti végrehajtásáról ideiglenes jegyzőkönyv rendelkezettazonban a megállapodásokban azt is rögzítették, hogy mindezt február 28-ig az egyezmény egésze kell, hogy felváltsa. Ez a határidő csak a két szerződő fél közös egyetértésével módosítható. 

Az EU–Egyesült Királyság partnerségi tanács február 23-án – az EU kérésére – úgy határozott, hogy 2021. április 30-ig meghosszabbítja az ideiglenes alkalmazást annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a megállapodások mind a 24 nyelven elvégzendő jogász-nyelvészi ellenőrzésének a befejezéséhez. Április 21-én lezárult a megállapodások mind a 24 nyelvi változatának hitelesítése. 

A Tanács 2021. február 26-án az Európai Parlament egyetértését kérte a megállapodások megkötéséről szóló határozatához. Az Európai Parlament április 27-én egyetértését adta, a Tanács pedig április 29-éhatározatot fogadott el a megállapodás megkötéséről. A végleges alkalmazáshoz a megadott európai parlamenti hozzájárulásra, valamint az Európai Unió Tanácsának elfogadott határozatára volt szükség.  

megállapodásokat és az azokat kísérő szövegeket 2021. április 30-án közzétették az EU Hivatalos Lapjában. A két megállapodás 2021. május 1-jén hatályba lépett.  

 

Előzmények 

2021.04.28. - A Parlament hivatalosan jóváhagyja az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodást 

Az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta az Európai Unió végleges jóváhagyását az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatok szabályait meghatározó megállapodáshoz.  

2021.04.29. - A Tanács határozatot fogadott el a megállapodás megkötéséről 

A Tanács határozatot fogadott el az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás és adatbiztonsági megállapodás megkötéséről. Az EU részéről ez képezte az utolsó lépést a megállapodások megerősítésének folyamatában. 

 

(NAK/Polczer Katalin) 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése