Mezőgazdasági termelés

A mezei pockok elleni védekezésben nagyon fontos szerepet kap az agrotechnika mellett a rágcsálóírtó is, amelynek alkalmazását a NÉBIH szükséghelyzeti engedélye teszi lehetővé. Utóbbi használatához ajánlatos kikérni a növényorvosi kamara segítségét.


A pockot rendkívüli szaporaság jellemzi, egy pár szaporulata egy évben akár 150-200 egyed is lehet. A felszaporodást több tényező is kiválthatja. Az egyik ilyen a faj sajátosságából eredő időszakosan bekövetkező gradáció (tömegszaporodás), amely aztán természetes úton, magától összeomlik. A hosszú ősz, az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás is kedvező feltételeket teremtett a pockok számára.

A pockok elleni védekezésben nagyon fontos szerepet kap az agrotechnika. A tarlóhántás elmaradása, a területek ugaron hagyása, illetve a nem megfelelő talajművelés kedvező hatással van a mezei pocok felszaporodására, ezért nagyon fontos a megfelelő talajmunkák elvégzése.

Továbbá gyengébb mezeipocok-fertőzöttség esetén, a túlszaporodás megelőzése érdekében, megoldást jelentenek a pockok természetes ellenségei, a ragadozó madarak is. A termelők „T”-alakú ülőfák kihelyezésével segíthetik elő, hogy a ragadozók az adott táblából szerezzék be zsákmányukat, ezzel jelentősen csökkentve a mezeipocok-állományt.

Mindemellett – a védekezést segítve – a NÉBIH 6300/3073-2/2020 számú határozatában lehetővé tette a Pocok Tox rágcsálóirtó-készítmény szükséghelyzeti felhasználását a 2020. október 6-tól 2021. február 2-ig tartó időszakra. A szükséghelyzeti felhasználás feltétele a növényorvos által kitöltött regisztrációs adatlap, amit előzetesen a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályán jóvá kell hagyatni.

Nagyon fontos, hogy a készítményt az engedélyokiratban foglaltak betartásával alkalmazza mindenki, hiszen csak így minimalizálható a vadállományra jelentett kockázat.
A fertőzöttség felméréséhez, a védekezés szakszerű elvégzéséhez, illetve a jövő évi túlszaporodás elkerülése érdekében lényeges, hogy a földhasználók vegyék igénybe a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara növényorvos szakembereinek tanácsait. A védekezés megkezdése előtt és alatt kiemelten fontos a megfelelő együttműködés a helyi vadásztársaságokkal.


(NAK/Balázs Viktor)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése