Mezőgazdasági termelés

Október 16-tól megindul az agrártámogatások előlegfizetése. A területalapú támogatásokon túl egyes kulcságazatokat célzottan segítő támogatások kifizetését is megkezdik. 

    
Nagy István agrárminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a közös agrárpolitika keretében négy nagy támogatási jogcímcsoporton (közvetlen támogatások, Vidékfejlesztési Program pályázatai, nemzeti támogatások, piaci támogatások) keresztül a magyar agrárium évente átlagosan 700 milliárd forint támogatásban részesül, a tavalyi kifizetések elérték a 793 milliárd forintot.
– Az idén a gazdálkodók 169 ezer egységes kérelmet nyújtottak be, ötmillió hektár mezőgazdasági területre. Ezekből három nagy támogatási forma esetében fizetnek előleget az egységes kérelmekben jelzett támogatási igények után október 16-tól – mondta a miniszter. (A 169 ezer kérelem közül 113446-ot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével adták be gazdálkodók. Amíg a koronavírus-járvány miatt a legtöbb uniós tagállamban csak késve tudták beadni a kérelmeket, addig Magyarországon sikerült maradéktalanul betartani a beadásra vonatkozó határidőket – köszönhetően a jól működő falugazdász-hálózatnak, a NAK központjában és a megyei igazgatóságon őket támogató munkatársaknak, illetve az Államkincstár informatikai háttérrendszerének. Így vált lehetővé, hogy magyar gazdálkodók időben hozzájussanak a támogatásokhoz.)

A miniszter elmondta, az előleg mértéke a közvetlen támogatásoknál kérelmenként maximum 70 százalék, a területalapú vidékfejlesztési támogatásoknál – mint például az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés vagy az ökológiai gazdálkodásra történő átállás támogatása – maximum 85 százalék lehet. A gazdálkodók által idén benyújtott egységes kérelmekre a Magyar Államkincstáron keresztül, az előleget és az előlegfizetés lezárulta után december 1-jét követően fizethető részfizetéseket is beleszámítva, még 290 milliárd forintot fizetnek ki. Ebből a tervek szerint több mint 232,5 milliárd forint a közvetlen támogatásokhoz, 37,5 milliárd forint a területalapú vidékfejlesztési támogatásokhoz, 15,5 milliárd forint pedig olyan nemzeti agrártámogatásokhoz kapcsolódik, mint például az állattartók átmeneti nemzeti támogatása, ötmilliárd forintot pedig már kifizettek az uniós krízistartalék maradványából.

Nagy István közölte: az előlegfizetés fő célja az őszi munkák zavartalan elvégzésének, a termelők pénzügyi stabilitásának, likviditásának biztosítása. A miniszter szerint prioritást élvez, hogy minél több termelő részesülhessen előrehozott kifizetésben, és minden jogcímen elinduljon az utalás, amelyen arra van lehetőség. Megjegyezte: a területalapú támogatásokon túl egyes kulcságazatokat célzottan segítő támogatások – mint például a tejelő tehenek vagy az anyajuhok után kapható támogatások – kifizetését is megkezdik.     

Mészáros József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke elmondta: az előlegfizetéseket a kisebb ügyfelekkel kezdik. Kiemelte: 7800 adategyeztető levelet küldtek ki az egységes kérelmekkel kapcsolatosan pontosításért, azt kérte, hogy a megszólított gazdák minél gyorsabban válaszoljanak ezekre a mihamarabbi kifizetés érdekében. Azt is kérte a gazdáktól, hogy a kifizetési kérelmeket elektronikusan adják be, mert így gyorsabb a feldolgozás, és gyorsabban jutnak a pénzükhöz.

Az előlegfizetés részleteit a 49/2020 (X.14.) AM-rendelet és az 50/2020 (X.16.) AM-rendelet szabályozza.


(AM-NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése