Mezőgazdasági termelés

Az év 37. hetében Nyugat-Európában szinte jellemzően stagnált a burgonyapiac. A kereslet visszafogottnak tekinthető.


Belgium

A héten véget ér a feldolgozásra szánt újburgonya betakarítási szezonja, ez egyben a kínálat korlátozottságát is jelenti. A felvásárolt mennyiségek tekintetében továbbra is az élő szerződések szerint járnak el, csak a gyártási kapacitáshoz szükséges mennyiségeket vásárolják fel, így a kereslet is alacsony. A belga újburgonya jelenlegi ára 2,50–3,00 €/q, a piac stabil. Kis mennyiségben elindult az afrikai export, de a későbbi szállításokra még nem rendelkeznek megrendeléssel/ajánlattal.


1. ábra - súlyozott belga burgonyaárak (piros-és fehér burgonya), Forrás: PCA


Hollandia

Nagy a szárazság, a tömör talajok megnehezítik a betakarítást. Az öntözött parcellákon látványosan jobb a helyzet. Az árak továbbra is stabilak: 2,50 és 3,00 €/q körül alakulnak. A gyárak kapacitásuk körülbelül 80-90%-án dolgoznak. Jellemzően szigorúan a szerződéses mennyiségekkel dolgoznak, de vannak olyan feldolgozók is, akik extra tételeket is átvesznek. Az újburgonya-szezon nagyjából a következő héten véget ér.

A frissáru-értékesítés hagyományosnak mondható, az árak 10,00 és 17,00 €/q között alakultak. Az exportár is kiegyensúlyozott, 10,00 és 13,00 €/q között mozog, ezeket nagyzsákos kiszerelésben /big bag/ értékesítik. Az afrikai kereslet növekedése itt is tapasztalható volt a héten.


Németország

A frisspiaci (korai és középkorai) árak ismét csökkentek. Az „A” főzési típusú (kemény húsú) ára: 12,25 €/q (14,83 €/q volt múlt héten), a „B” típusú (a puha/lisztes húsú) esetében ez: 11,08 €/q (13,50 €/q előző héten). A kínálat jelenleg meghaladja a keresletet, különösen a szinte nem létező exportpiac miatt. Ráadásul az elmúlt hetek forró nyári időjárása sem kedvezett a fogyasztásnak.
A Rajna-vidéken az árcsökkenés egyelőre megállt, az árak 10-12,00 €/q értékre stabilizálódtak. A feldolgozóipari árak (korai és középkorai) 2,00–3,00 €/q között mozogtak, itt nem történt árcsökkenés az előző héthez képest. A bioburgonya ára azonban látványosan kiemelkedő: a termelői árak 55,00 és 58,00 €/q között mozognak.


Nagy-Britannia

A nagykereskedelmi piacokon a kereslet enyhe javulását tapasztalják. A megfigyelések szerint a nagyvárosi éttermek forgalma a várt (vírus okozta válsághelyzet előtti) szint csupán 50%-át éri el. A kisebb térségek éttermeiben sem jó a helyzet, de valamivel jobb: itt körülbelül a normál forgalmuk 70 %-án üzemelnek jelenleg.

Az elmúlt hetekben jelentkező többlet mennyiségekre ezek alapján a feldolgozóüzemek sem mutattak nagy érdeklődést. Jelenleg a gyengébb minőségű tételek ára 4,50 és 5,50 €/q között van, de a kiváló alapanyagnak számító Sagitta vagy Maris Piper fajták esetében pedig akár 7,70-8,80 €/q-t is fizetnek, illetve az Agria fajta még kiemelkedőbb: itt akár 15,50 €/q árat is megfizetnek a kiváló minőségű alapanyagért.

A betakarítás zavartalanul folyik, bár az elmúlt héten a nyugati, észak-nyugati országrészeken helyenként erős esőzések szakították meg a munkát. Ahol szárazabbak a területek, azokat a betakarítás hatékonyságnövelése okán előzetesen öntözik. A hozamok egyelőre átlagosak, viszont a burgonya szárazanyagtartalma csökkent. Néhány tételt a vakondok és meztelen csigák károsítottak, de ezek a kiesések nem jelentősek.


NAK/Horváth Vivien – forrás:Freshplaza

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám