Mezőgazdasági termelés

Az Innovative UK, ami a brit kormányzati K+F+I finanszírozó ügynökség alá tartozik, összesen 24 millió font összegű támogatásban részesített 9 olyan projektet, amely gazdálkodási és élelmiszer-előállítási hatékonyságot növelő programokat valósít meg az Egyesült Királyságban a Big Data, mesterséges intelligencia és a robotika eszközrendszereinek felhasználásával.

 

Ezekben a technológiákban egyedülálló lehetőségek rejlenek az agrár-élelmiszeripar és a növényegészségügy fejlesztése területén, valamint többek között az éghajlatváltozást, a népességnövekedés élelmezéséhez kapcsolatos kihívásainak kezelését, az erőforrások optimalizálásának fontosságát és az egyre komolyabb problémaként jelentkező szezonális munkaerő gépi kiváltását illetően.

A robotok segíthetnek a gazdálkodóknak számos alapvető, energiaigényes fizikai gazdálkodási folyamat elvégzésében; a technológiák és a rendszerekben kezelt adatok elősegítik a hatékonyabb és előállítási költségeket csökkentő élelmiszer-ellátást, lehetővé téve a mezőgazdasági termelőknek, hogy több időt fordítsanak gazdaságaik szélesebb körű működtetésére. Az agrárium soha nem volt ilyen izgalmas és jövőbemutató innovációk középpontjában - hangsúlyozta a brit államtitkár. Az agrár-technológiai projektek között gyümölcsszedő robotok, adatátvitel precíziós, autonóm növénytermesztési rendszerek, és szén-dioxidot takarmányozási célra újrahasznosító technológia, valamint robotfarm is szerepelnek.

Az egyik támogatott például a “Robot Highways” nevű projekt, amely a megújuló energiaforrások használatával, kizárólag robot géppark működtetésével, a bogyós gyümölcsök termesztése terén kíván áttörést elérni. 2025-re megvalósuló program eredményeként 20%-os termésveszteség csökkenést, 90%-kal kevesebb gombaölő szer felhasználást, a logisztikai folyamatokban jelentősen korlátozott fosszilis üzemanyag használatot, összességében 15%-os hatékonyság növekedést és a szezonális munkaerő iránti 40%-os igénycsökkenést várnak.

A kutatási területek és programok iránt érdeklődő magyar agrártechnológiai cégek részére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársai is állnak rendelkezésre bővebb információk szolgáltatásával, valamint a brit partnerekkel történő egyeztetések megszervezésében.

Kontakt személy: Koczur Szilvia, Pályázati szakértő (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

NAK/Koczur Szilvia

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése