Mezőgazdasági termelés

Az elmúlt hét meleg, párás, csapadékos időjárása sokat segítette a szántóföldi növények fejlődését. Ezek az esők, záporok sokfelé átnedvesítették a talajok felszín közeli részét, ugyanakkor a 10-20 cm-nél mélyebb rétegek továbbra is sokfelé szomjazzák az esőt. A mostanihoz hasonló időjárás a hét végéig folytatódik, hétfőtől viszont csökken a csapadékhajlam - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat június 11-i agrometeorológiai elemzésében.


A szántóföldi növények közül az őszi búza a szemeket neveli, az őszi árpa viszont már az érés fenológiai fázisban jár, egyre többfelé szépen szőkül, a repce pedig a magot fejleszti, néhol már érni kezd. A búza az aszályos tavasz során sokfelé nem bokrosodott meg eléggé, a repce pedig nem hozott elég oldalhajtást, így ritkásak az állományok, kevesebb lesz a termés. A kapás növények közül a napraforgó sokat fejlődött, 6-8, többfelé már 8-10 leveles állapotú. A kukoricának végre megjött a meleg, eddigi fejlődése elég vontatott volt, de már az 5-7 leveles állapot a jellemző. Az állományok állapotát döntően befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége. Az eddig lehullott csapadék rendkívül jól jött, az őszi vetések szemfejlődésében nagyon sokat segít. Ugyanakkor a gyomosodás is megindult, és a nedvesebb idő, a magasabb páratartalom a növényi kórokozók elszaporodását is segítette, főként a gyümölcsösökben van szükség igen intenzív védekezésre.

A hét további részében sem változik számottevően az időjárás. Csapadék szombat reggelig főként a Dunától keletre lesz jellemző, majd a hétvégén ismét országszerte lehet záporokra, zivatarokra számítani. Vasárnap estig területi átlagban további 10-30 mm csapadék várható, ennél kevesebb a Dél-Dunántúlon valószínű.

A növényvédelmi munkák szempontjából továbbra is kedvezően alakulnak a szélviszonyok, csak pénteken kell az országban többfelé élénk szélre számítani, a többi napon jellemzően gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A levegő páratartalma továbbra is magas lesz, ami kedvező a növényi kórokozók számára. Pénteken és szombaton 25-30 fok közé melegszik a levegő, majd vasárnaptól pár fokkal visszaesik a felmelegedés mértéke. Vasárnap este észak, északkelet felől egy hidegfront éri el hazánkat, amely azonban megreked térségünkben, így a jelenlegi számítások szerint a jövő hét első napjaiban az ország nagy részén csökken a csapadékhajlam, keleten, északkeleten viszont továbbra is kialakulhatnak záporok, zivatarok.

Bővebben itt.


NAK/Mátyus Kornél

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése