Mezőgazdasági termelés

A szokatlanul meleg és száraz időjárás eredményeként jelentősen csökkenhet a kalászos gabonák terméseredménye az Európai Unió területén.


Az Európai Bizottság május 28-án csökkentette az EU-27-ek 2020/21-es búzatermésre vonatkozó előrejelzését 121,5 millió tonnára az egy hónappal korábban közölt, várható 125,8 millió tonnáról. Ez 7,1%-kal kevesebb, mint a tavalyi szezonban (2019/20) becsült termés mértéke, amely 130,8 millió tonna volt. Egy héttel korábban a EU Közös Kutatóközpontja (JRC) is valamennyi EU-ban termelt növény esetében – ideértve az őszi búzát is – csökkentette a várható hozamok mennyiségét, a két hónapos szokatlanul száraz és meleg időjárás következtében. A tavaszi szárazság jelentős problémát okozott a búzatermesztők számára, továbbá a vetés során kialakult kedvezőtlen időjárás is nehézségeket eredményezett a növények megfelelő gyökérzetének kialakulásában. Noha a közelmúlt esőzése némi javulást hozott a növények számára, azonban több csapadékra lenne szükség annak érdekében, hogy a betakarítás során ne legyen még több veszteség, főként, ha a tavalyi kiemelkedő eredményeket nézzük.

A Bizottság szerint a terméseredményekben bekövetkező veszteségek befolyásolhatják a gabona harmadik országokba történő értékesítését. Az előrejelzés szerint az EU-27 búzaexportja a közelgő 2020/21-es szezonban 26,5 millió tonnát tesz majd ki, szemben az egy hónappal ezelőtt prognosztizált 28 millió tonnával. Ez majdnem egynegyeddel kevesebb lenne, mint a 2019/20-ra becsült exportmennyiség, amely jelenleg 32,5 millió tonna.


Országonkénti becslések

A Bizottság arra számít, hogy Franciaországban – amely az EU legmeghatározóbb búzatermelője – csökken a legnagyobb mértékben, 22,6 %-kal a bruttó termelés mennyisége, ami 32,3 millió tonna, az előző évi 39,6 millió tonnával szemben. Míg az országban a közelmúltban heves esőzések enyhítették a forróságot, ami ugyan némi javulást okozott, addig a FranceAgriMer mezőgazdasági ügynökség továbbra is úgy véli, hogy a növények a leggyengébb állapotban vannak a 2011-es vegetáció óta.

Románia búzatermelése várhatóan 8,7%-kal lesz alacsonyabb, így 9,2 millió tonnára esik vissza a tavalyi 10 millió tonnához képest. Eközben várhatóan Lengyelország termésmennyisége a 2019-es esztendőhöz képest nagyjából hasonlóan fog alakulni 11,1 millió tonna körül.

Az EB szerint Németországban a termésmennyiség várhatóan 3,6%-kal csökken, azaz 22,1 millió tonnára esik vissza a tavalyi 22,9 millió tonnáról.
– Az őszi búza várható betakarítható mennyisége ebben az évben továbbra is elmarad még az előző év gyenge eredményétől is – nyilatkozta Guido Seedler, a német Raiffeisen Association (DRV) gabonapiaci szakértője. – Az idei termés várhatóan 3,3 százalékkal marad el az előző évhez, és közel 8 százalékkal az ötéves átlaghoz képest.
Ennek fényében a DRV lefelé módosítja a teljes betakarítási előrejelzést. A DRV szakértői a német gabonatermést közel 44,6 millió tonnára becsülik. Az őszi búza gyenge eredményének oka elsősorban az előző évhez képest jelentősen kisebb földterület. Az előrejelzés pontosságát azonban az elkövetkező hetek időjárása is befolyásolja.
– A március eleji csapadék reménykeltő volt, azonban több régióban sem bizonyult elegendőnek a meglévő vízhiány kompenzálásához – mondta Seedler.

Németország a gyenge búzatermése nem kirívó példa Európában. Franciaország mellet az Egyesült Királyság szintén alacsony eredményre számíthat, mivel nem tudtak a megszokott területnagyságon termelni a tavaly őszi heves esőzések miatt.

Az Európai Unióból 32 millió tonna gabonát szállítottak harmadik országokba 2019. július óta. Összehasonlításképpen, ugyanez a teljes 2018/2019-es gabonakereskedelmi évben csak 23 millió tonna volt. Így az EU Oroszország után a világ második legfontosabb búzaexportőre lett. Az őszi búza kisebb területen való termesztése miatt megnőtt a tavaszi vetésű gabonafélék területe.


Egyéb gabonafélék és olajos magvak

Az EU kismértékben emelte a prognózisok alapján a várható kukorica (+ 2,7%, 69,5 millióról 71,4 millió tonnára) és árpa termésmennyiségét (+ 0,2%, 56,1 millióról 56,2 millió tonnára).
Az olajos magvak esetében a Bizottság arra számít, hogy az EU őszi káposztarepce-termése a 2020 és 21 között időszakban mindössze 15,6 millió tonna lesz az előző előrejelzésben szereplő 16,45 millióhoz képest, így az előző évi terméshez hasonlóan rendkívül alacsony mennyiség várható.


NAK/ Görög Róbert - forrás: agrarheute – NAK/Balázs Viktor – Forrás: IegVu

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám