Mezőgazdasági termelés

Az európai gabonatermés kapcsán rosszak a kilátások. A szárazság és a késői fagyok komoly gondokat okoztak.


Az Európai Unió Növénymegfigyelő Ügynöksége (MARS) május közepén szinte minden növényre vonatkozóan csökkentette termés-előrejelzéseit. A repce, az őszi árpa és az őszi búza terméscsökkenése a legnyilvánvalóbb. A tavaszi árpában néhány országban a lefelé mutató korrekciókat ellensúlyozta Spanyolország magasabb hozama. A nyári növények szezonja csak most kezdődött el, és a legtöbb előrejelzés csak a történelmi tendenciákon vagy átlagokon alapul. Nyugat- és Közép-Európa nagy részén a májusi időjárás ugyanolyan rossz volt, mint az áprilisi. A talaj nedvességtartalma sok régióban túl alacsony a növények növekedéséhez.

Nyugat- és Közép-Európa nagy részén az esőzések hiányoznak. Az aszály különösen – Magyarországon kívül – Kelet-Franciaországot, az Egyesült Királyság keleti részét, a Benelux-államokat, Németország északi felét és Nyugat-Lengyelországot érinti. Illetve komoly problémák lehetnek még Dél-Csehországban, Ausztriában, Kelet-Olaszországban is. Az időjárási körülmények mindenütt olyan kedvezőtlenek, mint áprilisban voltak. A közelmúltban esett némi csapadék, de mennyisége nem volt elegendő a talaj nedvességtartalmának feltöltéséhez. Ennek eredményeként a növényi biomassza növekedése lelassult, a jövedelempotenciál romlott. A feltételek többnyire rosszabbak, mint 2019-ben.

Az éjszakai fagyok elsősorban Németországban, Nagy-Britanniában és a Benelux-államokban okoztak gondot a szántóföldi növényekben, különösen a virágzó repcében, illetve a szőlőültetvényekben. Franciaország északkeleti részén a tavaszi vetésű növények kedvezőtlen körülmények közötti kelése és az őszi vetésű növények fejlődésének lassulása a szokásosnál alacsonyabb termési potenciált okoz. Franciaország északi és északnyugati régióiban az esőzések miatt a téli növények fejlődése valamivel jobb. Németországban az őszi vetésű növények fejlődése lelassult az alacsony hőmérséklet és az alacsony talajnedvesség kombinációjának következtében. Bár május eleje óta néhány régióban a helyben leesett nagyobb csapadékmennyiség kedvezőbb körülményeket teremtett.

A betakarítási körülmények Lengyelországban hasonlóak a németországi betakarítási körülményekhez, ám a növénynövekedés jobban lelassult a nagyon alacsony talajnedvesség miatt. Románia és Bulgária nyugati régióiban az őszi vetésű növények jól fejlődtek az áprilisi aszály ellenére. A keleti régiókban azonban a folyamatos csapadékhiány máris látható károkat okozott számukra.  A májusi csapadék csak részben enyhítette a terméskiesést. Ezzel szemben az ukrán csapadékhiány májusban megszűnt.


NAK/Görög Róbert

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Ha Ön kamarai tag, akkor a belépést követően szakterületét, tevékenységét érintő személyre szabott információkat, híreket olvashat, illetve az e-Irodában ügyeket intézhet.

Amennyiben Ön még nem rendelkezik kamarai azonosítóval, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.


Lépjen be a kamarai azonosítója és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám