Mezőgazdasági termelés

A magyar kertészeti ágazathoz hasonlóan a lengyel bogyósgyümölcs-ágazatnak is komoly munkaügyi kérdésekkel kell foglalkoznia, mivel az ukrán munkaerő jelenleg nem tud beutazni Lengyelországba. Néhány vállalatnak teljes mértékben le kellett állítania a termelését. Ugyanakkor az áfonya az időjárástól is szenvedett az idén, ami aszály és többszöri fagy formájában érte a gyümölcsösöket Lengyelországban.


A küszöbön álló bogyósgyümölcs-idény kapcsán Lengyelország továbbra is foglalkozik a járványügyi korlátozásokkal. Emilia Lewandowska, a Fruit-Group lengyel alma- és bogyósgyümölcs-exportőr iroda vezetője szerint súlyos következményekkel járhat a rendelkezésre álló munkaerőhiány a számukra.
– Nagy problémákra számítunk a munkaerőpiacon. Az ukrán idénymunkások jelenleg nem utazhatnak Lengyelországba, mivel a kormány körülbelül egy hónapig felfüggesztette a vízumkérelmi eljárásokat. Arra számítunk, hogy ez a kérdés lesz a legnagyobb kihívás a bogyós gyümölcsök szezonjának indulásakor. Néhány gépgyártónak be is kellett zárnia, mert hiányoznak alkatrészek, vagy a sérült alkatrészeket jelenleg nem tudják cserélni vagy megjavítani – mondta.

A Fruit-Group csak a közelmúltban építette ki a bogyósgyümölcs-üzletágat, ami kezdetben nagy kihívást jelentett számukra.
– Elsősorban az alma exportjára koncentrálunk, de a bogyósgyümölcsökkel bővülünk. A szamóca szürete már elkezdődött ebben a szezonban, de mivel még csak a kezdeti időszakban vagyunk, a gyümölcsösökben egyelőre nincs szükségünk sok munkavállalóra. Júniusban jelentősen többre lesz szükségünk, ami aggodalomra ad okot az utazási korlátozások miatt. A fekete áfonya június második hetében indul, és akkor még nagyobb kihívásokkal kell szembenéznünk. Régóta foglalkozunk az aszállyal, az első valamire való eső csak a múlt héten volt. Ugyanakkor áprilisban többszöri fagyot kellett elviselnünk – jegyezte meg.

Lewandowska szerint a hiányzó ukrán munkaerő cseréje nem lesz könnyű.
– A gyümölcsösökben végzett munka meglehetősen nehéz, tehát nem mindenki lenne hajlandó rá. Hallottuk, hogy máshol, például az iparban eddig dolgozott munkavállalók alternatív munkalehetőséget találhatnak a friss termékek piacán. De nem tudom, hogy ezek a lehetőségek reálisak-e. Az egyik, amit a járványhelyzet bebizonyított, hogy mindig lesz kereslet a friss termékekre. A cégeknek új működési módot kellett megtalálniuk, amelynek eredményeként logisztikai problémák merültek fel. De most, hogy minden kissé rendeződött, a szállítás ismét lehetséges. Ki tudja, mit hoz a jövő, ám ez a világ egyik legbiztonságosabb iparága – foglalta össze.


NAK / Fodor Zoltán – Forrás FreshPlaza

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése