Mezőgazdasági termelés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a gazdálkodók érdekképviseletében eljárva jelezte a jogszabályalkotónak, hogy a fennálló egészségügyi veszélyhelyzet miatt a gazdaságvédelmi akcióterv keretében az őstermelők jogviszonyára vonatkozó rendelkezéseket is módosítsák.


Az intézkedések eredményeként a 122/2020. (IV.16.) Kormányrendelet 3. § paragrafusa szerint a hatályos igazolvánnyal rendelkező mezőgazdasági őstermelő esetében az értékesítési betétlap akkor is az adóév első napjától hatályos, ha a betétlapot az őstermelő – a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet 3. § (6) bekezdés a) pontjától eltérően – az adóévben a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi.

Ez azt jeleni, hogy az őstermelői igazolvány 2020. január elsejére történő visszamenőleges érvényesítésének határideje idén nem március 20-a. Tehát aki március 20-át követően már kiváltotta, vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi a 2020. évi értékesítési betétlapját, annak őstermelői jogviszonya szintén 2020. január elsejére visszamenőleges.

A határidőnap módosítása miatt a kiadott értékesítési betétlapon szereplő hatályosság kezdő dátuma nem megfelelően szerepelhet, emiatt nem kell újat kérni, lecserélni a betétlapot. A módosult határidők miatt az őstermelői nyilvántartásban visszamenőlegesen rendezésre kerülnek az érintett gazdálkodók adatai, amelyről a nyilvántartás vezetője, a NÉBIH automatikusan adatot szolgáltat a NAV és a MÁK részére egyaránt.  

2020. március 20-ig mintegy 140 ezer gazdálkodó érvényesítette őstermelői igazolványát. Tavaly ugyanebben az időszakban többen érvényesítették igazolványukat, az őstermelők száma elérte a 281 ezer főt. Jelenleg több mint 269 ezer őstermelő gazdálkodik hazánkban. Viszont mintegy 90 ezer gazdálkodó még nem rendezte státuszát, azaz érvényesítette vagy vonatta be őstermelői igazolványát. A számok idei alakulásának több oka is lehet.

Az okok között elsősorban a jelenleg fennálló egészségügyi veszélyhelyzet állhat, de vannak olyan gazdálkodók is, akiknek a folyamatos őstermelői jogviszony fenntartása nem elsődleges és csak az értékesítési tevékenységük előtt fogják érvényesíteni igazolványukat. Továbbá több gazdálkodó már a korábbi években kiváltotta a 2020. adóévre vonatkozó értékesítési betétlapot, ezért idén már nem kellett ügyintézniük.

A NAK több javaslatot is megfogalmazott az agrármodernizáció- és digitalizáció törekvéseivel összhangban az őstermelők adminisztratív és bürokratikus terheinek csökkentésére. Az új szabályok bevezetésére viszont még várni kell, a legtöbbre 2021. január elsejével kerülhet sor. Őstermelőként továbbra is érvényes őstermelői igazolvánnyal lehet értékesíteni. Ha ügyintéznie szükséges kérjük, hogy előzetesen tájékozódjon a veszélyhelyzet miatt kialakult ügyfélfogadási rendünkről, a részletekről ide kattintva olvashat információkat.

Snelcer Betti / NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése