Mezőgazdasági termelés

Az Európai Bizottság közzétette az EU mezőgazdasági piacainak változásaira vonatkozó rövid távú előrejelzését. Az adatok alapján az EU juh- és kecskepiaci helyzetének várható alakulását mutatjuk be.


Az EU juhhús-előállítása várhatóan 2019-ben helyreáll a kedvező takarmánytermelési feltételeknek és a Brexit várható hatásai miatt, az Egyesült Királyságban megélénkült vágásoknak köszönhetően. A termelés növekedéséhez hozzájárul továbbá, hogy bár az EU teljes juhállományának létszáma 2018-ban jelentősen csökkent (-1,6 millió egyed, -1,6%-os létszámcsökkenés) azonban a termékenyített anyajuhok létszáma emelkedett. Fenti folyamatok hatására az EU juh- és kecskehús-termelése 2019-ben várhatóan 1%-kal, 0,9 millió tonnára növekszik, majd ez az érték az előrejelzések szerint 2020-ra várhatóan 1%-kal vissza fog esni.

A kereskedelem mérlege javul a Közel-Keleten és Kínában tapasztalható növekvő keresletnek köszönhetően. Az EU juhhús-kivitele január-július hónapok közötti időszakra vonatkoztatva 11%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A Hong-kongba irányuló kivitel igen jelentős, 40%-os csökkenését kompenzálja a más célországokba irányuló kivitel. Összességében a húsexport mértéke várhatóan 11%-os növekedést fog 2019 év végén is mutatni. Az EU élőjuh-exportja várhatóan 20%-kal fog növekedni Líbia és Izrael irányába, valamint a növekvő igények következtében Irán, Katar és Szaúd-Arábia irányába egyaránt növekedés várható. Az előrejelzések szerint 2020-ban további 2%-os exportélénkülés várható.


A főbb export-célországok - 2019 január-június

Forrás: Az Eurostat adatai alapján, DG Agriculture and Rural Development


Főbb juh- és kecsketermék-exportőrök

Az EU juhhús-importja 2019 első felében 19%-kal csökkent, és várhatóan az év végére eléri a -16%-ot. A kínai növekvő kereslet, valamint az új-zélandi és az ausztrál dollár kedvezőtlenebb árfolyamai miatt jövedelmezőbbé válik a kereskedelem egy részének átirányítása Óceániából Kínába. A 2019 évi importcsökkenést követően az előrejelzések alapján 2020-ra 6%-os importnövekedés prognosztizálható.


Főbb juh- és kecsketermék-importőrök

A húsfogyasztás várhatóan 2,1%-kal csökkenni fog 2019-ben, főként az alacsonyabb kínálat miatt. Az előrejelzések szerint a fogyasztás várhatóan 2020-ban is ezen az alacsonyabb szinten maradhat.


A piaci helyzet alakulása az EU kiskérődző ágazatában

Forrás: Európai Bizottság - Short-term outlook - Edition N°25

Az Egyesült Királyságban a Brexit miatt esetlegesen felmerülő kereskedelmi nehézségekre számítva a juhvágásoknál jelentős élénkülés volt tapasztalható, a vágások mértéke 8,4 %-kal, 196,6 ezer tonna/carcass értékre emelkedett az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Megjegyzendő továbbá, hogy feltételezhetően az afrikai sertéspestis miatt kialakult kedvezőtlen sertéspiaci helyzet következtében Romániában 14.6%-kal fokozódott a juhvágások mértéke.

Forrás: Eurostat

A kecskevágásoknál szintén az Egyesült Királyságban (+10.9%) és Romániában (+7.9%) figyelhető meg jelentős élénkülés.

Forrás: Eurostat

Kiemelendő továbbá, hogy Spanyolországban az élő állatok kivitelének hatalmas növekedése volt tapasztalható, mely negatív hatással volt a belföldi hústermelésre, és a juhvágások mértékét 3,7%-kal, a kecskevágások mértékét pedig 7,3%-kal mérsékelte.

Az alacsonyabb kínálat ellenére a nehézbárány-árak továbbra is a klasszikus szezonális mintát követik, de a 2018. évi magas árakhoz viszonyítva 10-15%-kal alacsonyabb értékeket értek el az idei évben. A júliustól-szeptemberig terjedő időszakban a nehézbárány-árak pedig egy 4 éves mélypontot értek el a gyenge font és az Egyesült Királyságban kialakult túlkínálat következtében.

Forrás: Az Eurostat adatai alapján, DG Agriculture and Rural Development

(NAK/Borovka Zsuzsa)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése