Mezőgazdasági termelés

A földforgalmi törvény 2019. január 11-én hatályba lépett változásai közvetlen és közvetett módon érintik a jogszerű földhasználat igazolását is.


Január 11-től ugyanis nem lehet felesbérleti- és részesművelési szerződést kötni. A már meglévő, a felek között fennálló szerződések lejáratukkor, de legkésőbb tíz év múlva 2028. december 31-én hatályukat veszítik. Ez azt jelenti, hogy jelenleg még lehet rájuk hivatkozni a hatóságok előtt, hisz a hatályban lévő szerződések jogszerű földhasználat alapját képezhetik. A megjelölt szerződéskategóriákon felül január 11-től a jövőben köthető földhasználati szerződések: a haszonbérlet, a szívességi földhasználat, valamint a rekreációs célú földhasználat maradt.

Felhívjuk a figyelmet a 2019. január 11-e utáni termőföld adásvételi szerződés, valamint a termőföld csereszerződés hatósági kontrolljának változásaira is. Tekintettel arra, hogy azok közvetett módon érinthetik a jogszerű földhasználat igazolását és a jogszerű földhasználat igazolásának alapját képezhetik. A csereszerződéseket a jogszabály módosítása után a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kontrollálja, de ezen szerződéseket továbbra sem kell kifüggeszteni az illetékes polgármesteri hivatalnál. Az adásvételi szerződéseknél igen fontos változás, hogy a NAK állásfoglalása már nem kerül megküldésre az illetékes képviselőtestület részre, hanem azokat közvetlen módon továbbítják a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező földhivatalnak.


(NAK/dr. Hrivnák Mihály Balázs)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése