Közös Agrárpolitika

Az Egyesült Királyság (UK) Európai Unióból való kilépése az elmúlt évben is jelentős hatással volt az Európai Uniós agrárpolitikára és kereskedelemre. Az angol kormány közzétette az új agrárpolitikáját meghatározó hivatalos dokumentumot, elhalasztotta az EU-val egyeztetett vámintézkedésekre vonatkozó lépcsőzetes határidőket, és emellett a fuvarozással, élelmiszerhiánnyal, és a digitális tanúsítványokkal kapcsolatos problémákat megoldó lépéseket tettek. Az EU és az Egyesült Királyság folyamatos tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy a tagállamok és a brit-szigetek közti kereskedelmi kapcsolatok újult erővel, új keretek között átalakuljon, és mind a két fél a Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás feltételeinek megteremtése felé húz, kisebb- nagyobb sikerrel.

Az Egyesült Királyság fokozatos távolodása az EU Közös Agrárpolitikájától

Anglia területén a KAP helyére fog lépni 2024-től az új Környezetvédelmi Földgazdálkodási Rendszer (Environmental Land Management- ELM), amelytől sokat várnak a politikusok. Az ELM témakörei átfogóak, és környezeti javításokat, SPS feltételek javítását, az üvegházhatású gázok csökkentését, a mezőgazdaságok és ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenállását növelné, üzleti tevékenységeket fenntarthatóvá tennének vele, és a közvetlen támogatásokat kivezetnék és új rendszerrel cserélnék fel. Ambiciózus rendszer, amellyel kapcsolatban számos kritika merült fel. Egyik ilyen kritika a kereskedelmi megállapodások során létrehozott (élelmiszerbiztonsági szabványokra, állatjóléti előírásokra vonatkozó) követelmények hiánya az új mezőgazdasági törvényben. Ennek fényében Angliában szabad teret kaphatnak olyan termékek is, amelynek standardjai nincsenek egy szinten a helyi termékekkel, illetve ez az új rendszer nem védi meg a UK magas szintű szabványait és a helyi gazdálkodókat.  Emellett a termelőktől megvonnak bizonyos támogatásokat (közvetlen kifizetéseket), de nem teljesen kristálytiszta a támogatások csökkenésének a vállalkozásokra gyakorol hatása sem. Emellett a UK tagállamai külön utas politikát folytatnak: Skócia a KAP rendszerét tartja fenn (The Agriculture- Retained EU Law and Data- Scotland Act 2020), emmellett pedig Wales és Észak-Írország is saját rendszert hoz létre.

Vámszabályozások az EU és UK között

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között létrejött Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodást (Trade and Cooperation Agreement- TAC) 2020. decemberében írták alá a felek, és 2021. május 1-től lépett teljeskörűen hatályba.  A megállapodás vám- és kvótamentességet biztosít az EU és az UK között abban az esetben, ha az megfelel a származási szabályoknak, azonban a többi termékre vámkötelesség vonatkozik (kivéve az Észak-Írországba behozott termékeket). Emellett a hazai vállalkozásoknak vámszabályozással kapcsolatos változásokkal kell szembenéznie árukivitel és árubehozatal esetén is.  

A kereskedelembe kerülő termékek ellenőrzésére vonatkozóan már több ízben késleltette a brit állam a bevezetésre váró, a többlépcsős ütemtervben meghatározott intézkedéseket. A vállalkozók munkáját megkönnyítendő Access2Markets platformot hozták létre, amely információt nyújt az import-export termékekre vonatkozó vám- és adókötelezettségekről, a származási szabályokra vonatkozó szabályokról, a vámszabályokról- és eljárásokról, kereskedelmi akadályokról és statisztikákról is.

Időrendben, az első intézkedés 2021. január elején lépett hatályba, amelynek értelmében minden élő állatot, magas kockázatú állati mellékterméket (ABP), magas kockázatú növény és növényi termék behozatalát be kell jelentenie az importőrnek az IPAFFS rendszeren (Import of Products, Animals, Food and Feed System) keresztül minimum egy nappal az érkezés előtt, és egészségügyi tanúsítványnak is kell kísérnie a szállítmányt. Az IPAFFS rendszert azért hozták létre, hogy azon keresztül tudja a kereskedő értesíteni a hatóságokat import termékek, élő állatok, élelmiszer, és takarmány érkezéséről. Az áruk rendeltetési helyén fizikai ellenőrzésre kerül sor. ABP esetén a fizikai ellenőrzést engedélyezett helyiségben végzik el.

2021. októberétől előzetesen, legkésőbb 24 órával a szállítmány határállomásra történő érkezését megelőzően kell értesítenie az importőröknek a hatóságokat az IPAFFS rendszeren keresztül minden állati eredetű termék (POAO; hús-és állateledel, méz, tej- és tojástartalmú termékek), magas kockázatú, nem állati eredetű élelmiszerek (HRFNAO), növényegészségügyi szabályozás alatt álló növény és növényi termékek esetében, illetve megfelelő egészségügyi dokumentációt is kell biztosítania a vállalkozónak.

A várható vámintézkedések tekintetében 2022. január elsejétől lesz változás. A kijelölt határellenőrző állomásokon (BCP) az árut mozgató kereskedőknek nyilatkozatot kell tenniük, és a tarifákat kifizetniük. Élő állatok esetében fizikai ellenőrzésre is sor kerül a UK határellenőrző állomásain.

A borok tekintetében 2022. január 1-től megszűnik az import tanúsítványként szolgáló VI-1 nyomtatványok követelménye, ami a dinamikusan növekvő magyarországi borexport további növekedését segítheti elő.

2022. július 1-jétől a kötelező egészségügyi bizonyítványok megléte, a termékek fizikai ellenőrzése, valamint azonossági ellenőrzések a következő kereskedelmi termékek esetén lépnek életbe: élő állat, magas kockázatú növény és növényi termék, állati eredetű termék, állati eredetű melléktermék, és magas kockázatú nem állati eredetű termékek is. Emellett bizonyos hűtött húskészítmények már nem importálhatóak az EU-ból az Egyesült Királyságba. Az élő állatokra vonatkozó fizikai és azonossági ellenőrzés júliustól a célállomáson is végrehajtható.

A tejtermékekre 2022. szeptember 1-jétől szükséges egészségügyi bizonyítvány kiállítása, illetve a fizikai ellenőrzés végrehajtása.

2022. október 1-jétől a Magyarországról importált boroknak az egyesült-királysági importőr vagy palackozó nevét és címét kell feltüntetnie a palackokon.

2022. november 1-jétől fizikai ellenőrzés és bizonyítvány kötelezettség vonatkozik az összes többi állati eredetű termékekre, beleértve az összetett termékeket és és a haltermékeket is.

 

Digitalizációs egyszerűsítés a Brexittel kapcsolatos kereskedelmi adminisztrációban

Az elektronikus tanúsítványok egyszerűsítésére vonatkozólag mind a UK, mind az EU ígéretet tett, hogy prioritásként kezelik a digitális kihívások megoldását a jövő év folyamán is. Az EU a TRACES (Trade Contol and Expert System)-platformot használja arra, hogy az állat- és növényegészségügyi tanúsítványokat elektronikusan generálja.  A UK viszont saját elektronikus rendszereit használja ( IPAFFS) az uniós TRACES helyett. A UK továbbra is tudja az EU-s rendszert használni, de csak mint harmadik ország. A jövőben az EU és Nagy- Britannia a papírmentes tanúsítványok használata felé halad, de ehhez legelőször is a brit kormánynak el kell fogadnia az elektromos aláírás hivatalosságát.

Szállítmányozási problémák

A szállítmányozással kapcsolatban felmerülő problémák (gyakori COVID-19 szabályváltozások, a nemzetközi szállítmányozók és kereskedők felkészületlensége, a hiányos információáramlás stb.) még a mai napig fejtörést okoznak a kamionsofőrök többségének. A fokozatos ütemterv követése mellett a brit koordináció (Border and Protocol Delivery Group, BPDG) biztosítaná a problémamentes átmenetet az árucikk- szállítás nehézségeinek kiküszöbölésére. Emellett a BPDG-program tájékoztató jellegű webináriumokkal segíti a formanyomtatványok kitöltését, válaszokat ad technikai és speciális helyzetekre, annak érdekében, hogy csökkentse a francia- angol határnál potenciálisan jelentkező torlódást. Sajnos ez a felület nem rendelkezik magyar verzióval, így sok kamionsofőrnek nincsen megfelelő hozzáférése az információkhoz.

 

Hasznos Linkek:

https://ec.europa.eu/info/strategy/relations-non-eu-countries/relations-united-kingdom/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement_hu

https://nav.gov.hu/nav/vam/BREXIT/BREXIT_informaciok.html

https://portal.nebih.gov.hu/brexit

https://portal.nebih.gov.hu/traces

https://webgate.ec.europa.eu/tracesnt/login

https://www.gov.uk/government/publications/environmental-land-management-schemes-overview

https://www.gov.uk/government/publications/environmental-land-management-schemes-overview

https://www.gov.uk/government/publications/the-border-operating-model

https://www.gov.uk/guidance/importing-and-exporting-wine#labelling-wine-imported-from-eu-and-non-eu-countries-in-great-britain

https://www.gov.uk/guidance/import-of-products-animals-food-and-feed-system

https://www.legislation.gov.uk/asp/2020/17/enacted

 

Kormos Anna/NAK

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám