Közös Agrárpolitika

Napjainkban fokozott figyelem fordul a biodiverzitás megőrzésére, akár konkrét témákra fókuszálva, mint például a beporzók védelme, vagy horizontális léptékben: teljes területi egységeket átfogó megóvási intézkedések keretin belül. Az Európai Unió által is kiemelten kezelt kérdés a biológiai sokféleség védelme, mi sem mutatja ezt jobban, mint az Európai Bizottság munkaprogramjában prioritásként szereplő Grean Deal vagy a kifejezetten agrár-élelmiszeriparra alkotott Farm to Fork-stratégia.

2020. májusában mutatta be az Európai Bizottság az új, 2030-ig szóló Biodiverzitás Stratégiáját. Az uniós stratégia alapjául az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezménynek (Convention on Biological Diversity) való megfelelés szolgál – aminek Magyarország is részes fele 1992 óta. Jelen konzultáció keretében három különböző témakörben kíváncsi a Bizottság az uniós állampolgárok és szervezetek véleményére:

2020. a 2011-2020 időszakra szóló biodiverzitás stratégia értékelése, tapasztalatok megosztása;

2020.az idegenhonos özönfajokhoz kapcsolódó uniós szabályozás értékelése;

2020. a 2030-ig szóló új biodiverzitás stratégia véleményezése – ideértve annak a vizsgálatát, hogy az egyes célkitűzésekhez legyenek-e jogi kötőerővel rendelkező célok meghatározva.

A teljes kérdőív, illetve külön-külön az egyes kérdésblokkok is kitölthetők. Az egyes blokkokhoz a konkrét kérdések megválaszolásán kívül lehetőség van még – külön dokumentum formájában – írásos véleményeket/javaslatokat/szakmai inputokat/kutatási eredményeket… stb. feltölteni.

A kérdőív kitöltése, a vélemények megosztása az Európai Bizottsággal különösen fontos, mivel azok felhasználásra kerülnek a későbbi szakmai irányok meghatározása során, de akár konkrét javaslatokként is megjelenhetnek az egyes kapcsolódó útmutatásokban. Minden vélemény számít!

A kérdőív itt érhető el, regisztráció után a magyar nyelv beállítható. A felmérés 2021. április 5-ig tart nyitva, az eredményeket utána az Európai Bizottság várhatóan publikálni fogja.

(NAK/Gyenes A.)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ