Közös Agrárpolitika

Újabb meghallgatásra hívhatják majd az új Európai Bizottság agrárbiztosi posztjára jelölt lengyel Janusz Wojciechowskit, ugyanis több képviselőcsoport szerint sem adott meggyőző válaszokat kedden az Európai Parlament (EP) mezőgazdasági szakbizottságának ülésén.


A november elején hivatalba lépő Európai Bizottságban mezőgazdasági biztosnak jelölt Wojciechowski a háromórás kérdezz-felelek során leszögezte, hogy hosszú távú vízióra van szüksége az európai agrárszektornak, amihez az első lépésnek egy friss helyzetértékelés elkészítésének kell lennie, amely a szektor „valódi képét” mutatja. A lengyel politikus a termelők fokozott támogatását, illetve a környezetvédelmi és állatjóléti sztenderdek erősítését tartotta fontosnak.
– Itt van a lehetőség javaslatot tenni a környezet- és klímavédelem terén, az állatjólét vonatkozásában jobban teljesítő gazdák támogatására – mondta, hozzátéve, hogy az EU-s közös agrárpolitika (KAP) költségvetésének legalább 30 százalékát éghajlatvédelmi célokra kellene fordítani.

Janusz Wojciechowski a bizottság előtt

 

Megjegyezte, sok termelő aggódik, hogy milyen következményei lesznek rájuk nézve az EU és például Ausztrália, Új-Zéland vagy a Mercosur-államok közötti kereskedelmi megállapodásoknak, ezért jövő évben hatásvizsgálatot szeretne készíttetni minden ilyen szerződésről. A közös agrárpolitika reformjáról szólva pedig elmondta, hogy a meglévő javaslattal fog dolgozni, de kijelentette, hogy „nyitott a megbeszélésekre” az EU mezőgazdasági politikájának reformjára vonatkozó jogalkotási javaslatok javítása érdekében.

Megvitatták továbbá a gazdálkodók helyzetének erősítését az élelmiszer-ellátási láncban, a közvetlen kifizetések igazságosabb elosztását a tagállamokon belül és a tagállamok között, valamint az antimikrobiális rezisztencia leküzdésére irányuló intézkedéseket.

Wojciechowski több kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy az EU csalás elleni hivatalának (OLAF) vizsgálata nyomán mintegy 11 ezer eurót kellett visszafizetnie, amelyet jogtalanul vett fel költségtérítésként még EP-képviselőként.

Az ülést követően számos képviselő csalódottságának adott hangot, hangsúlyozván, hogy a biztosjelölt nem beszélt konkrét elképzelésekről, részletekről, mindössze általánosságokat mondott, sőt néhányszor egyik kijelentése ellentmondott egy másiknak, bizonyos kérdésekre pedig nem adott világos választ. A szakbizottsági koordinátorok 24 órán belül értékelik a meghallgatást. Sokan azt valószínűsítik, hogy a jelöltnek újból meg kell majd jelennie a testület előtt, várhatóan október 14-én.


(MTI/EP) (fotó: EP)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám