Koronavírus

Az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium nem szándékozik visszatérni az országba a takarmány előállításához importált, géntechnológiával módosított szójabab fokozott ellenőrzésére.


Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök egy néhány héttel ezelőtt kiadott rendelettel mentesítette a géntechnológiával módosított szójababot és a szójabablisztet a kötelező kormányzati nyilvántartás alól. A kalinyingrádi mellett a belgorodi terület és több más orosz régió kormányzója fellebbezett a szövetségi kormányhoz annak érdekében, hogy ne enyhítsenek a GMO-behozatali korlátozásokon. A kormányzók véleménye szerint a kötelező nyilvántartásba vétel szinte átjárhatatlan akadályt jelentett a géntechnológiával módosított szójabab számára, tehát az előző években Oroszországban technikailag nem engedélyezték ezek importját. A kormányzók úgy gondolják, hogy az akadály megszüntetéséről szóló döntés megnyitja az utat az orosz takarmánypiacra – a szójababtermelést Latin-Amerikában és Európában irányító – nagy amerikai vállalatok számára. Az esetről az Orosz Business Consulting (RBC) ügynökség számolt be, hivatkozva a kormányzók által az Orosz Mezőgazdasági Minisztériumhoz közösen benyújtott levélre.

A szójabab-termékek globális piacokon kialakult túlkínálata következtében az amerikai társaságok oroszországi dömpingbe kezdhetnek, ami az orosz szójabab-termelőket veszélyeztetheti, és ez negatív hatással lehet az ország nemzeti élelmiszer-biztonságára – figyelmeztettek a kormányzók.


A géntechnológiával módosított szójabab hozzájárulhat a Covid-19 terjedéséhez?

A GMO-behozatali korlátozások enyhítésének kapcsán a kormányzók a miatt is aggodalmukat fejezték ki, hogy a GM-termékek emberi egészségre gyakorolt hatása még mindig nem tisztázott. Egyes tudósok szerint a géntechnológiával módosított termékek ronthatják az ellenálló-képességet; egyúttal azt is kiemelték, hogy az orosz állampolgárok valamilyen ismeretlen oknál fogva kevésbé érzékenyek a Covid-19-re, mint az európai országok polgárai, ahol a GMO-k elterjedtek. Nyilvánvalóan utalva evvel, Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes nemrégiben tett bejelentésére, mi szerint Oroszországban a Covid-19 halálozási aránya szokatlanul alacsony, mintegy 7,4-szer alacsonyabb a világátlagnál.


Az új szabályok érvényben maradnak

A kormányzók javaslata a géntechnológiával módosított szójabab kötelező nyilvántartásba vételének visszaállítására valószínűleg hatályon kívül marad, mivel a mezőgazdasági minisztérium nem támogatta azt. Az orosz állatorvosi szervezet, a Rosselhoznadzor ellenőrzi az importált GM-szójababot annak érdekében, hogy az összes bejövő termék biztonságos legyen – mondta a minisztérium az RBC-nek.

Az új szabályoknak támogatniuk kell az orosz állattenyésztőket, és nem szabad megengedniük a termelési költségek növekedését – kommentálta Szergej Mihnyuk, az Orosz Nemzeti Takarmányszövetség ügyvezető igazgatója. Szerinte importkészletek növekedése csökkentheti a piaci árakat, de ez valóban bizonyos kockázatokat hordozhat Oroszország szójababtermelőinek, például az amuri és a kurszki területen.

Oroszország 4,26 millió tonna szójababot takarított be 2019-ben. Az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium azt tervezi, hogy ezt az értéket 2022-re 5,6 millió tonnára emeli. Oroszország szintén körülbelül 5 millió tonna szójababot dolgoz fel évente, amelyből 2 millió tonnát az orosz zsír- és olajszövetség importál.


Oroszország a takarmányipar újjáépítésére fókuszál

Vlagyimir Putyin orosz államelnök elrendelte a kormánynak, hogy fontolja meg a feldolgozott takarmány hozzáadott-értékadójának a jelenlegi 20% -ról 10% -ra való csökkentését. Az orosz kormány ugyanis milliárdokat akar fektetni egy nagyprojektbe, amelynek célja a belföldi takarmánygyártás hatékonyabbá és eredményesebbé tétele, ám ennek költsége is várhatóan magasabb lesz.


Tóth Andrea/NAK (Forrás: Poultry World)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám