Koronavírus

A koronavírus megjelenése óta a vásárlók igyekeznek kerülni a személyek kontaktusokat, így bevásárlásaik során egyre inkább előnyben részesítik az online beszerzési formákat. A vásárlók negyede inkább nem megy semmilyen boltba, kizárólag online rendeli meg a szükséges termékeket – derült ki a Reacty Digital 2020. március 24. és április 7. között, 18-79 éves korosztály megkérdezésével készült online kérdőíves kutatásából.


Az internetet használó hazai felnőtt lakosság háromnegyede családtagjának elveszése miatt aggódik, míg 64%-uk a megbetegedéstől tart. A megkérdezettek közel fele (46%) fél, hogy a járványhelyzet miatt elveszítheti munkáját.

A lakosság negyede igyekszik olnine megoldani az összes bevásárlást, míg 47%-uk egyáltalán nem tervezi. Az online élelmiszer-bevásárláson a válaszadók ötöde egyáltalán nem gondolkodott eddig, azonban a járványhelyzetre való tekintettel inkább ezt a formát választja. Az internetet használó 18-79 éves korosztály 13%-a tervezi, hogy életében először kipróbálja a készétel rendelést, míg 31%-a már korábban élt ezzel a lehetőséggel.

A felmérésben részvevők háromnegyede szerint biztonságos az online rendelés és szállítás manapság, bár az idősebb korosztály (60+) kissé szkeptikusabb. A külföldi webáruházakban némileg kevésbé bíznak a válaszadók. Akik vásároltak már valaha külföldről azok fele most inkább lemond erről a lehetőségről, harmadukat viszont nem igazán érdekli, hogy honnan érkezik rendelése. Az összes válaszadó kétötöde biztosan nem fog külföldről vásárolni mostanában, míg további ötödük meggondolja ezt a lehetőséget (és valószínűleg inkább nem él vele).

Online vásárlás esetén a válaszadók fele csak olyan webáruházból rendelne, ahol készpénzmentesen lehet fizetni, harmaduk számára viszont ez a szempont lényegtelen. Az online rendelők ötöde mindenképpen házhozszállítást fog kérni és további 27% is valószínűleg így tesz. A válaszadók bő negyede azonban, ha úgy adódik, másféle szállítási módot (is) igénybe vesz majd.

Részletek itt.

 

Dr. Szűcs Viktória/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei