Koronavírus

Az Európai Bizottság minap bejelentett intézkedései a veszélyhelyzet korai szakaszában, az agrár-élelmiszeripari ágazat támogatása érdekében elfogadott egyéb intézkedéseinek átfogó csomagját követik.


Az új intézkedés érinti a tej- és húságazatot, a gyümölcs- és zöldségféléket, valamint a borszektort. A Bizottság három fontos beavatkozási pontot fogalmazott meg.

1.    Magántárolás támogatása: A Bizottság javasolja a tejtermékek (sovány tejpor, vaj, sajt) és a hústermékek (marha-, juh- és kecskehús) magántárolásának támogatását. Ez a rendszer lehetővé teszi a termékek ideiglenes kivonását a piacról, legalább 2-3 hónapra, legfeljebb 5-6 hónapra.

2.    Nagyobb rugalmasság a piaci támogatási programokban: Bizottság rugalmasabban kezeli a bor, gyümölcs és zöldség, olívaolaj, méhészet és az EU iskolai támogatási rendszereinek (tej, gyümölcs és zöldség) végrehajtását. Ez lehetővé teszi a finanszírozási prioritások átalakítását az összes ágazat válságkezelési intézkedései felé.

3.    Kivételes eltérés az uniós versenyszabályoktól: a tej-, virág- és burgonyaágazatban a Bizottság engedélyezi a piaci szereplők számára, hogy önszervező piaci lépéseket fogadjanak el, és közösen tegyenek lépéseket a piac stabilitása érdekében. Például a tejágazat számára megengedi a tejtermelés kollektív tervezését, a virág- és burgonyaágazatban pedig megengedné a termékek kivonását a piacról, csakúgy, mint magánszereplők általi tárolást.

Részletesebben erről a Bizottság sajtóközleményében olvashatnak.


NAK/Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei