Koronavírus

A koronavírus-járvány terjedésének következtében fellépő kereskedelmi zavarok és egyes élelmiszerek árának esése eredményeként kialakult, kedvezőtlen gazdasági hatásokra tekintettel az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezeteként működő Copa-Cogeca ágazat-specifikus támogatást kér az Európai Bizottságtól.


A Copa-Cogeca EU mezőgazdasági szövetségének közlése szerint a válság hatására a kormányok által, a járvány megfékezése érdekében meghozott intézkedések végrehajtása következtében „gyors piaci zavar” keletkezett az állattenyésztési ágazatokban.
– Megismételjük, hogy további célzott piaci intézkedésekre van szükség az állattenyésztési ágazatban, ideértve a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetésén kívül finanszírozott rendkívüli intézkedéseket is – mondta Pekka Pesonen, a Copa-Cogeca főtitkára 2020. április 7-én.

Kiemelte azon gazdasági hatásokat, amelyekkel az állattenyésztőknek szembe kell néznie az állati termékek otthoni fogyasztásának csökkenése, az iskolák bezárása, valamint a vendéglátás, az ételkiszállítási és az egyéb étkeztetési csatornák elvesztése miatt. Példaként említett egy ír marhahús-feldolgozó céget, amely naponta több mint egymillió hamburgerhúst gyártott a McDonald’s részére Európában, de elvesztette piaca egy részét, amikor a gyorséttermi láncok ezrei zártak be a COVID-19 hatására. A Copa-Cogeca főtitkára hozzátette, hogy a könnyen elkészíthető élelmiszerek „pánikvásárlása”, továbbá az, hogy az általános gazdasági bizonytalanság következtében a fogyasztók az olcsóbb termékek vásárlása irányába mozdultak el, nem enyhített az európai állattenyésztők kedvezőtlen helyzetén.

A fenti kihívásokra reagálva a Copa-Cogeca három levelet küldött Wolfgang Burtschernek, az Európai Bizottság újonnan kinevezett, a kutatásért, innovációért és a mezőgazdaságért felelős főigazgató-helyettesének, amelyekben felvázolták, hogy a marhahús-, a tej-, valamint a juh- és kecskehús-ágazatok kihívásaira vonatkozóan várnak intézkedéseket. A Copa-Cogeca szorgalmazta, hogy a Bizottság hozzon vészhelyzeti piaci intézkedéseket, ideértve a magántárolási támogatás bevezetését a speciális, magas minőségű darabolt marhúsra és borjúhúsra, valamint a tejtermékekre vonatkozóan.  A felhíváshoz a közelmúltban az Európai Tejipari Szövetség is csatlakozott a kínálat és a kereslet kiegyensúlyozatlanságának következtében kialakult kedvezőtlen tejpiaci helyzetre való tekintettel.

A gazdálkodói érdekképviseleti szervezet szintén felhívást intézett a Bizottság felé, hogy vezessen be rendkívüli intézkedéseket, amelyeket a közös piacszervezésről szóló rendelet (CMO) engedélyezett. Ez a válságkezelő alapra vonatkozik, amelyet a KAP 1. pilléréből finanszíroznak, és évente körülbelül 400 millió eurót tesz ki. A válságkezelő alapot soha nem használták fel, de az EU mezőgazdasági miniszterei szorgalmazzák, hogy jelen helyzetben az EU-s intézkedési csomag részeként ezen alap által biztosított pénzügyi források felhasználásával is nyújtsanak segítséget a gazdálkodóiknak, hogy azok minél hatékonyabban tudjanak megbirkózni a koronavírus járvány miatt kialakult kedvezőtlen gazdasági következményekkel.

 

Az EB eddigi válaszai

A Bizottság eddig 100 milliárd eurós hitelcsomagot hirdetett meg annak érdekében, hogy az európai gazdaság felszínen tudjon maradni a COVID-19 világjárvány idején és azt követően. Továbbá ez a csomag magába foglalt a mezőgazdasági termelőknek a KAP révén nyújtott speciális támogatási elemeket is, mint például a KAP kifizetési kérelmek benyújtási határidejének május 15-ről június 15-re történő meghosszabbítását az összes tagállam részére. Ezen kívül a közvetlen kifizetések 50%-ról 70%-ra való, a vidékfejlesztési kifizetések pedig 75%-ról 85%-ra történő növelését, amelyeket a gazdák október közepétől kezdnek majd megkapni.

A Bizottság az állami támogatási szabályokat is enyhítette. Néhány tagállam, például Görögország és Dánia már jóváhagyta az agrár-élelmiszeripari ágazat célzott támogatását. A Bizottság szerint itt a gazdálkodók vállalkozásonként 100 000 eurót, az élelmiszer-feldolgozó és marketing vállalkozások pedig legfeljebb 800 000 eurót kaphatnak, ám ez a finanszírozás nem alapulhat a forgalomba hozott termékek árán vagy mennyiségén.

Számos civil társadalmi szervezet aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a Bizottság hogyan tervezi a Covid-19 pénzügyi támogatásoknak az odaítélését, és arra szólította fel, hogy az EU pénzét csak akkor használják fel, ha annak felhasználásával egy, a társadalom és a környezet védelmén alapuló, ellenállóbb társadalmat tudnak felépíteni.
– A gazdasági felépülés és a környezetvédelmi fellépések együtt tudnak járni és együtt is kell, hogy járjanak, azáltal ha a beruházásokat gazdaságaink időt állóvá tételére használjuk, és ezáltal hosszú távon rugalmassá tesszük azokat – mondta Ester Asin, a WWF Európai Politikai Hivatalának igazgatója elmondta:

A szervezet azt szorgalmazza, hogy az agrár-élelmiszeripari támogatásokból a fenntartható élelmiszer-előállítási és gazdálkodási modellek részesüljenek, a szokásos üzleti megközelítés helyett. Véleményük szerint ez hosszú távon elősegítheti a gazdasági stabilitás fokozását a jövőbeli mezőgazdasági ágazatokban, és több hazai termelőt támogat.


Forrás: Agribusiness - Livestock producers call on European Commission for more support by Steve Gilman - Borovka Zsuzsa/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám