Koronavírus

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank Csoport bejelentette, hogy 8 milliárd eurót mobilizál a bajba került kis- és középvállalkozások számára.


Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank Csoport bejelentette, hogy 1 milliárd eurót nyitott az EU költségvetéséből az Európai Stratégiai Beruházási Alaphoz (ESBA) kapcsolódóan, amely garanciaként szolgál majd az Európai Beruházási Alapnak (EBA). A döntést követően az EBA különleges garanciákat bocsáthat ki a bankok és más hitelezők ösztönzése érdekében, hogy likviditást biztosítson legalább 100 000 európai kis- és középvállalkozásnak, amelyeket a koronavírus-járvány gazdasági következményei sújtanak. A rendelkezésre bocsátható becsült finanszírozás így eléri a 8 milliárd eurót.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a válság ezeket a vállalatokat sújtja leginkább, viszont a bankok is érzékelik a kockázat hirtelen növekedését, és a hiteleket támogató uniós kezességvállalás hiányában vélhetően nem sok tényező ösztönözné őket arra, hogy kölcsönt nyújtsanak a kkv-knak.

A kihirdetéstől kezdve az EBA az ESBA-val támogatott garanciákat kínál szándéknyilatkozat-felhívás útján több száz pénzügyi közvetítő számára, amelyek bankokból és alternatív hitelezőkből állnak. A kezességvállalásról elmondható, hogy egyszerűsített és gyorsabb hozzáférést biztosít az EBA garanciához, magasabb kockázati fedezetet nyújt – az egyes hitelek potenciális veszteségeinek 80%-áig (az általános 50%-kal szemben), a forgótőke-hitelekre összpontosít, valamint rugalmas feltételek alkalmazását teszi lehetővé, úgy, mint: halasztás, átütemezés, hiteltörlesztési moratórium.

A jelenlegi EBA-megállapodásokkal rendelkező pénzügyi közvetítők kérésre azonnal hozzáférhetnek az új garanciákhoz, a kkv-k közvetlenül a helyi bankokhoz és a hitelezőkhöz fordulhatnak, a folyósítás pedig akár már áprilisban megkezdődhet.

Bővebb információ az intézkedésről az Európai Bizottság honlapján található.


NAK/Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei