Koronavírus

Az Európai Beruházási Bank (EBB) bejelentette egy új finanszírozási kezdeményezés indítását, amelynek a célja, hogy közel 1,6 milliárd eurót felszabadítson a mezőgazdasági és a biogazdasági ágazatnak.


A finanszírozás célja az élelmiszer-, bio alapú anyagok és bioenergia előállításának és feldolgozásának értékláncában működő magánvállalkozások támogatása. Ennek forrása az Európai Stratégiai beruházási alaphoz tartozó „Európai Beruházási Terv” elnevezésű pénzügyi pillér.

A hitelezési program lehetővé teszi a közvetlen finanszírozást a magánszektor beruházásaihoz 15 és 200 millió euró között, az EBB kölcsönösszege pedig 7,5 és 50 millió euró között lehet. A célzott beruházások támogatják a környezetvédelmet és a természeti erőforrások hatékonyságát, a megújuló energiát, az innovációt, a versenyképességet és az energiahatékonyságot. A program hozzájárul a vidéki térségekben a munkahelyek megőrzéséhez és megteremtéséhez, és ezért elősegíti a vidékfejlesztést és a területi integrációt az EU egész területén.

Ennek ellenére az EBB hosszú távú finanszírozása továbbra is folytatódik az ágazatban, különös tekintettel az innovációra, az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépésre, a környezeti fenntarthatóságra és a vidékfejlesztésre. A mezőgazdasági program első 400 millió eurós kölcsönéből már támogattak 10 beruházást az európai mezőgazdaság számára, amelyek megerősítették a vidéki közösségeket. Ezzel a második finanszírozással további 700 millió euró áll rendelkezésre annak érdekében, hogy a piaci igények megvalósulhassanak.


Forrás: New Food – Tóth Dénes / NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei