Koronavírus

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üdvözli a koronavírus-járvány okozta helyzet kezelése érdekben tegnap és ma bejelentett, előremutató kormányzati intézkedéseket, melyeknek a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő részletei a NAK és az Agrárminisztérium összehangolt javaslatai mentén születtek meg.A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a tagjaitól érkezett jelzések alapján az elmúlt hetekben az Agrárminisztériummal egyeztetve kidolgozta azon javaslatokat, amelyek a koronavírus hatásainak csökkentése érdekében szükségesek.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az operatív törzs 2020. április 7-ei sajtótájékoztatóján jelentette be a kormány legújabb gazdasági csomagját, melyekben az agrárgazdasági kamara javaslatai is jelentős súllyal szerepelnek. A gazdasági csomag számos területen érinti a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozásokat, melyek közül a legfontosabbak a következők:

1.)    Élelmiszergazdasági támogatási programok
•    Elindul a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő program;

•   Kedvezőbbé válik az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel;

•    Beruházási programok indulnak

•    A kutatás-fejlesztési és innovációs projektek indításának támogatása a modern adatalapú technológiák és eljárások bevezetése és alkalmazása céljából;

•    Digitális Agrár Rezsicsökkentési program indul, amivel mérsékelhetőek a gazdák kiadásai 2021-től;

•    Munkahelyvédelmi bértámogatás, és a munkaidőkeret maximális időtartamának meghosszabbítása.

2.)    Adókönnyítések
•    Kiterjesztésre kerül a munkáltatói és munkavállalói tehercsökkentés a díszkertész-ágazat egy részére, a bortermelőkre, a pálinka-előállítókra és a kisüzemi sörfőzdékre június 30-ig;

•    2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó július 1-től;

•    Elhalasztásra kerül az éves beszámolók és adóbevallások határideje szeptember 30-ra

•    Felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket (normál adózónak 75 napról 30-ra, megbízható adózónak 30-ról 20 napra).


3.)    A hazai termékek nagyobb arányú megjelenésének támogatása a hazai közétkeztetésben és boltokban
•    Szabályozási környezet módosítása, a konyhák közösségi beszerzéseinek promotálása, optimalizálása, központosított beszerzéssel rövid ellátási láncban a hazai élelmiszer-gazdasági szereplők megerősítése érdekében;

•    Egységes védjegyrendszer bevezetése;

•    2021-től élelmiszer-nyomonkövetési rendszer kerül bevezetésre.

4.)    Kistelepülések ellátásbiztonságának elősegítése
•    Ehhez kapcsolódóan a szükséges logisztikai rendszer kialakítása, illetve megerősítése, munkahelymegtartó támogatások biztosítása.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bízik benne, hogy a fenti intézkedések segítséget jelentenek a nehéz helyzetbe került tagjainak ebben a kritikus időszakban. Az egyes intézkedések részletei várhatóan a következő napokban kerülnek ismertetésre, ezeket a köztestület a portálján (www.nak.hu) teszi közzé.

A kamarai tagságtól számos észrevétel, javaslat érkezett már eddig is, azokra a továbbiakban is számít a NAK, mind az erre a célra létrehozott forródrótos telefonszámon (+36 1 803 62 33), mind a megyei agrárkoordinációs munkacsoportokon keresztül (a megyei igazgatóságok elérhetőségei itt találhatóak).

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei