Koronavírus

A Covid-19 európai burgonyaágazatra gyakorolt hatása igen szerteágazó. Számos feldolgozóegységet (teljesen vagy részben) bezártak Nyugat-Európában, főleg azokat, amelyek gyorséttermi láncok és friss sütőipari üzletek felé szállítottak.


A gyárak inkább a fagyasztott termékek (európai) forgalmazására fókuszáltak, de attól tartanak, hogy az elkövetkező hetekben fokozatosan lassul az értékesítés, vele együtt a gyártás, mivel a hűtőtárolók megteltek. A burgonyapehely-gyártás egyelőre stabil. A tengeri szállítás – Belgiumból – újból elindulhatott Ázsia felé, ám bevételi oldalról inkább a feldolgozott termékek iránti kereslet hiányzik.

A termelők, kereskedők többféle intézkedést hoztak a késztermékek iránti kereslet hiányának kompenzálására, mint további fagyasztók keresése, a szerződéses mennyiségek június-augusztus hónapokra késleltetése, alternatív értékesítési lehetőségek keresése (például: állateledel). De már vannak térségek (pl. a landes-i tartományok), ahol csökkentik a korai burgonya ültetésre tervezett területeket. Egyelőre senki sem tudja, mikor és milyen ütemben indulnak újra a globális piacok a válság után. A cél továbbra is a jelenlegi szerződések fenntartása, de ez többé-kevésbé reális a szegmensektől (friss krumpli vs. fagyasztott krumpli) és fajtáktól függően.


Belgium

A belföldi frisspiac egyelőre szintén fenntartható. Az export folyamatos, különösen Romániába és Lengyelországba szállítanak. Feldolgozott burgonya esetében azonban szinte nincs kereskedelem jelenleg, mivel a piacokat akadályozza az ipari kereslet hiánya. Ez az árakban is megmutatkozik: ipar számára 1,5- 4 euró/mázsa heti árakon dolgoznak.


Hollandia

A hazai frisspiac előkészítői a legőrültebb heteken mentek keresztül, amikor a fogyasztók készletezni akartak. A kereslet most nyugodtabb, de az aktivitás továbbra is magasabb, mint a „normál”. Az export is jól működött és már a múlthét óta szerencsére csökkent a nyomás. A feldolgozási tevékenység felére csökkent, és a szezon befejezésével kapcsolatos nagy bizonytalanságok miatt egyáltalán nincs kereslet. A keményítőipar felé vezető út (állami támogatással vagy anélkül) továbbra is nyitva áll.  

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése céljából ezenkívül áprilisban a burgonyaágazat szereplői ingyenes sült krumplit kínálnak olyan „kritikus foglalkozású” emberek számára, akik biztosítják, hogy Hollandia továbbra is működik a válság idején. Piaci árak a héten: alap, ömlesztett friss termék –  9,00–13,00 euró/ tonna; a válogatott kiváló minőségű – 14,00–17,00 euró/mázsa.


Franciaország

A friss piacokon a kereskedelem továbbra is szabályos, anélkül, hogy elérné az előző heti mennyiséget. Az export során néhány keleti rendeltetési hely (Lengyelország, Románia) aktívabb jelenléte tartja fenn a feldolgozóipari szektort. Németország és Anglia szintén vásárol, de ipari feldolgozásra nagyban csökkent az igény. Az árak a szegmensektől függően nagyon heterogének, de globálisan felfelé emelkednek: 10 és 20 euró/mázsa között az alapvető fajták esetében, a mérettől és a moshatóságtól függően, 20 és 30 euró/mázsa, szilárd húsú fajták esetén.


Németország

A frisspiac iránti kereslet továbbra is nagyon jó, és a várakozások szerint a legnagyobb zsákok és csomagolások újra megjelentek a szupermarketekben, sőt még inkább a boltokban és a helyi piacokon. Az is látszik, hogy több – eredetileg az ipar számára szánt fajta – megjelenik a helyi értékesítési csatornákon is. A húsvéti burgonya fogyasztási igényének növekednie kell. A korai burgonya ültetése teljes sebességgel folytatódott a múlt héten.

Az árak a friss piacon: kemény húsú 24 euró/mázsa, a lágyabb és étkezési esetében ez 22,67 euró/mázsa. Legfeljebb további 3 euró/mázsa áremelkedés mutatkozik extraminőség esetén. A bioburgonya termelői ára 63-65 euró/tonna körül mozog. A szupermarketekben továbbra is nagyon jó az értékesítés és az előkészítők-csomagolók tevékenysége dinamikus! Feldolgozópiacon a heti árak: 10 euró/mázsa, ez volt két héttel ezelőtt. Új ajánlat egyelőre nincs.


Nagy-Britannia

A frisspiacokon az aktivitás az elmúlt két hét rohanása után ismét lecsökkent. Arra számítanak, hogy a héten körülbelül -20% -kal stabilizálódik a háztartási fogyasztás, és beáll egy normál szintre. Az éttermek és gyorséttermek jelenlegi bezárása mellett a feldolgozóiparnak nincs értékesítési garanciája a következő évre. Egyelőre, amire leszerződtek, átveszik, de úgy tűnik, további mennyiségekre nem mutatkozik igény. A chipek iránti kereslet azonban töretlen.


Oroszország

A Tomszk régióban felállítják a burgonyatenyésztési és vetőmagközpontot, amely új orosz burgonyafajták létrehozására, valamint új vetőmag-előállítási technológiák fejlesztésére összpontosít. A projektet a Kolpakov és Agrofirm Zorkalcevszkaja mezőgazdasági vállalkozások hajtják végre, a szibériai Mezőgazdasági Kutatóintézettel együtt Tomszk régió mezőgazdasági fejlesztésének szövetségi tudományos és műszaki programja részeként. Oroszország – félve az ellátási problémáktól – ezzel is függetlenítené magától Európától.

Amint a tervezett kapacitást 2025-re elérték, a központ várhatóan évente 1370 tonna burgonya-vetőmagot fog előállítani, amelyet a piacon értékesítenek. Több, mint 80,2 millió rubelt (1,1 millió USD) fektettek be a projektbe (ideértve több mint 29,1 millió rubelt a szövetségi költségvetésből, 1,82 milliót a regionális költségvetésből és 49,3 milliót más forrásokból).


NAK/Horváth Vivien – Forrás: Freshplaza, Ieg Vu

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám