Koronavírus

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnökének podcast-beszélgetése a koronavírus-járvány agráriumra gyakorolt hatásáról.


A videó Győrffy Balázs NAK-elnök Youtube-csatornáján érhető el, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on.

A beszélgetés során elhangzott:
-    Más-más mértékben ugyan, de az agrárium valamennyi szereplőjét érintik a koronavírus-járvány hatásai.
-    A járvány egyaránt felszínre hozta az agrárium hiányosságait és erősségeit. Előbbiek közé tartozik például a fehérje-önellátottság kérdése. Úgy kell a nehézségekre választ adni, olyan fejlesztéseket kell elindítani, amelyek a krízis utáni időszakban is a megoldások irányába hatnak. Az erősségekre pedig lehet és kell is építeni.
-    A belső ellátás biztosított, arra kell koncentrálni, hogy a külkereskedelem – az inputanyagok importja és a megtermelt áruk exportja – is működjön.
-    Az agrárium adhat munkát, megélhetést a nehéz helyzetbe került ágazatok korábbi munkavállalóinak. A közfoglalkoztatottak bevonása is megoldás lehet a kieső munkavállalók miatt esetlegesen fellépő munkaerő-hiány kezelésére. A külföldről visszatérő magyar szakemberek is megtalálhatják számításaikat a hazai munkaerő-piacon.
-    Az agrárium „válságálló”, ez a biztonságérzet több munkavállalót fordíthat az ágazat felé, és ezáltal az agrárium presztízse is növekedhet.
-    Fontos, hogy a piacok továbbra is működjenek. Szabad térben kisebb fertőzésveszélynek vannak kitéve a vásárlók, mint a zárt üzletekben.
-    Szükség lenne a „de minimis” keret jelentős mértékű növelésére, ezáltal lenne mozgástere a kormánynak arra, hogy nemzeti forrásból támogassa a gazdákat.
-    A Magyarok Kenyere program nem marad el, hiszen idén is várják a támogatást a segítő szervezetek.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei