Koronavírus

Az Európai Bizottság a biológiai sokféleséggel kapcsolatos, a mezőgazdaság klímavédelméről, úgy, mint a műtrágyák és növényvédő szerek felhasználásának csökkentéséről szóló stratégiájának, valamint a „termőföldtől az asztalig” („Farm-to-Fork”) stratégiának bemutatását elhalasztja a koronavírus miatt.


Az e hét szerdára tervezett ülés pótlásának lehetséges jövőbeni dátumaként egyelőre április 29-et tűzték ki. A tájékoztatás szerint fontos, hogy mindkét projektnek hozzá kell járulnia a Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) éghajlati céljainak eléréséhez, azaz 2050-ig az éghajlati semlegesség eléréséhez. A „termőföldtől az asztalig” stratégia részeként is többek között a műtrágyák és a peszticidek mezőgazdasági felhasználásának jelentős csökkentésére kellene törekedni. A növényvédő szerek használata esetén pedig az lenne a cél, hogy – néhány kivétellel – azt a felére csökkentsék. Ezen felül hangsúlyosan csökkenteni kellene az antimikrobiális rezisztencia (AMR) kockázatát.

Az EB-al kapcsolatos hír, hogy az Európai Unió Mezőgazdasági Szakmai Szervezeteinek Bizottsága (COPA), az Európai Unió Mezőgazdasági Szövetkezeteinek Általános Szövetsége (COGECA), az Európai Állattakarmány Ipar Szövetsége (FEFAC), az Európai Állat-és Húskereskedők Uniója (UECBV) arra szólította fel a brüsszeli testületet, hogy vegye kellőképpen figyelembe a haszonállatok uniós értékláncának sajátosságait. Levelükben világosan megfogalmazták, hogy a mezőgazdasági ágazatok hozzá kívánnak járulni az éghajlat védelméhez, a Bizottságnak azonban biztosítania kell, hogy a stratégiákban javasolt intézkedései is tudományos elveken alapuljanak. Az ágazat képviselői ragaszkodnak a követelmények egyenletes elosztásához az egész élelmiszer-értékláncban. A termelők túlzott egyoldalú terheit minden körülmények között meg kell akadályozni.


(NAK/Horváth Vivien - Forrás:TopAgrar)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei