Koronavírus

A német mezőgazdasági termelés aktív és jól működik az élelmiszeripara is. A német szakminisztérium is arra szólítja fel a vásárlókat, hogy csak mérsékelten és szükség szerint vásároljanak.

 

Az élelmiszerágazat különleges relevanciáját figyelembe kell venni a karantén vagy az üzleti vállalkozások bezárásakor. Szükség van a gazdák, a raktári alkalmazottak és a szállítók, az élelmiszer-előállításban és -feldolgozásban dolgozó alkalmazottak, a pénztárosok és az élelmiszer-kiskereskedelem minden alkalmazottja közreműködésére a fennmaradáshoz, azaz mindenkire, aki valamilyen formában élelmet biztosít. Figyelembe véve a szükséges egészségvédelmet, ezt az infrastruktúrát – esetleges karantén idején is - fenn kell tartani a lakosság ellátása érdekében.

Az élelmiszer-ellátás biztosított

Ha látszólag vannak is hiányosságok, a kiskereskedők arra törekednek, hogy növeljék az áruk szállításának gyakoriságát a növekvő kereslet kielégítése érdekében. Egyelőre a külföldi küldemények szállítása is folyamatos, az előírt korlátozások pedig nem vonatkoznak az áruk mozgására. Az Európai Bizottság ajánlása értelmében a határátkelőkön külön sávokat célszerű kialakítani a teherautók számára, hogy csökkentsék a napokban kialakult hosszú várakozási időt.

– A német mezőgazdasági termelés aktív és jól működik az élelmiszeripar – hangsúlyozta  minap Julia Klöckner, német szövetségi kormány élelmezésügyi- és mezőgazdasági minisztere berlini sajtótájékoztatóján.

Azzal számolnak, hogy – szükség esetén - import nélkül is lesz elegendő alapélelmiszer a német gazdaságban. Több, mint 100 százalékos az önellátási rátájuk például burgonya (148%), sajt (126%), friss tejtermékek (116%), gabonafélék (107%) vagy sertés (119%) esetében. Ez elegendő ahhoz, hogy az állatok megfelelő takarmányhoz jussanak, hogy hús, kolbász vagy tej is rendelkezésre álljon a polcokon. Mivel az iskolák, étkezdék és egyes éttermek bezártak, az ide áramló készlet is átcsoportosítható, így egyre nagyobb kapacitások állnak rendelkezésre.

A gyűjtögetés kárt okoz

Most szolidaritásra van szükség. Fontos az óvintézkedések meghozatala és betartása. A minisztérium is arra szólítja fel a vásárlók figyelmét, hogy csak mérsékelten és szükség szerint vásároljanak. Nem szükséges ételt felhalmozni. Ezt azért is fontos kiemelni, mert a meggondolatlan vásárlás és halmozás élelmiszer-pazarláshoz vezet. A németek által csak „Hamsterkäufe”-nak („hörcsög-vásárlás) nevezett élelmiszer-felhalmozás tulajdonképpen egy pszichológiai jelenség, amely az üres polcok képeinek hatására a hamis jelentéseket is megerősíti. Versenyt futva az idővel a kiskereskedők igyekeznek folyamatosan feltölteni a polcokat, de hangsúlyozni kell: az élelmiszer üzletek folyamatosan nyitva maradnak és mindenkinek lesz elég.

Életszerű megoldásokon dolgoznak

Enyhítő körülményként engedélyezik az üzletek vasárnapi nyitva tartását és a vasárnapi áruszállítást is, ezzel biztosítva, hogy a szupermarketek polcai hétfőnként is feltöltve várják a vásárlókat. A mezőgazdaságban már most érezhető a külföldi idénymunkások hiánya a spárga, szamóca és már kertészeti termékek esetén, ráadásul fontos fenntartani a mezőgazdasági munkát, hiszen csak azt lehet betakarítani később, amit most elvetünk.   

Párhuzamosan az is jól látszik, hogy a vendéglátásból kieső alkalmazottak, akiknek megszűnt a munkájuk és bevételük a koronavírus-válság miatt, most opcionális dolgozók lehetnek a mezőgazdaság és élelmiszer-szektorok számára. Egy jól szervezett munkaerő-átmozgatás mindenki számára hasznos lehet. Jelenleg is azon dolgoznak a német politikai vezetők, hogy ezen törekvések hatékony megvalósítása érdekében bizonyos szigorú szabályozásokat átalakítsanak, módosítsanak.


NAK/Horváth Vivien

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei