Környezetgazdálkodás

Hazánkban a szennyvíziszapból – megfelelő mikrobiológiai technológia segítségével – az elmúlt évektől kezdődően már egyre nagyobb mennyiségben emberi egészségre ártalmatlan, termésnövelő komposztot állítanak elő, az uniós szinten is kiemelten preventív, szigorú NÉBIH kritériumrendszernek megfelelve.


Az alkalmazott, biológiailag irányított komposztálási technológia segítségével a biológiailag lebomló hulladékok értékes hatóanyagokkal teli alapanyagnak tekintve, állami ellenőrzést követően, termékként forgalmazható áruvá alakíthatóak. A NÉBIH kontrollja miatt biztonságos, a beltartalma és biológiai hatásai miatt pedig gazdaságos.

A biológiailag irányított eljárásokkal gyártott komposzt felhasználásának előnye, hogy pótolni tudja a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, továbbá jelentős mennyiségben mikroelemeket is szolgáltat. Az agráriumnak a romló talajszerkezetekre, a gyengülő termőképességekre és stagnáló talajélet orvoslására, a folyamatosan emelkedő művelési, tápanyag-utánpótlási költségek enyhítésére is alternatívát kínálnak a termékengedéllyel rendelkező komposztok. A termékeknek ellenőrzött és elvárt a kedvező beltartalmi értékük, a szerves kötések miatt tartósabb a hatásuk. Mindezeknek köszönhetően már rövidtávon jól érzékelhető összegeket megtakaríthatnak a gazdák a használatukkal.

A NÉBIH engedélyokiratokból is lehet tájékozódni a termékek minőségéről és felhasználási területükről. Az engedélyezett komposztok listája itt érhető el.

 

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése