Környezetgazdálkodás

A talaj egészsége mindig is fontos volt, de egyre fontosabbá válik ahogy klímánk és emberi szükségleteink is változnak. Az egészséges talaj, nem csak hogy csökkenti a klímaváltozás hatásait és a mezőgazdasági növényekre rótt terhét, de ellátja őket és ezáltal minket is a szükséges tápanyagokkal, ezért fontos különösen nagy figyelmet szentelnünk neki.

A talaj egészségét igyekszik fenntartani maga a természet is a talajbiodiverzitás formájában, ugyanis a talajban rengeteg élőlény megtalálható az apró baktériumokon keresztül egészen a talajforgatását végző nagyobb emlősökig (vakondok és borzfélék). Amennyiben megértjük a talaj fontosságát, úgy meg kell értenünk a talajbiodiverzitás fontosságát is, hogy támogatásával képesek legyünk az anyatermészet számára megfelelő „munkakörülményeket” biztosítani az egészséges talajért és az egészséges életért, hogy ne csak mi, de unokáink is élvezhessék e Föld/föld gyümölcseit.

Amennyiben szeretne minderről részletesebb képet kapni, az ITT és ITT elérhető infografikákból tájékozódva megteheti.

 

Talaj Biodiverzitás: A talpunk alatt rejtőző világ

A talaj tele van élettel, mely hihetetlenül sokszínű és ez a sokszínűség teszi lehetővé, hogy szolgálják a talajt és ezáltal az életet a földön. Ezen lények közössége a talajért és ezáltal érted is dolgozik. El sem hinnéd mekkora szükségünk van ezekre az élőlényekre és munkájukra, hogy ezt az általunk megismert életet és életszínvonalat élhessük. Próbáljuk meg együtt megőrizni ezt a világot a talpunk alatt.

 

Talaj a tápanyagellátás alapja

Ez a kijelentés elsőre talán túlzásnak hangzik, de ha jobban belegondolunk végtelenül igaz, a növényi, állati és az emberi szervezetnek is egyaránt szüksége van megfelelő táplálékellátásra, hogy egészségesen fejlődjön, valamint, hogy hosszantartó, egészséges életet élhessen. A körforgás a talajnál kezdődik, innen veszik fel a szükséges tápanyagokat a növények, majd a növényekből kerülnek tovább a tápanyagok az emberekbe és az állatokba, majd vissza a talajba és ez által a körforgásba.   

Azonban, ha a talajaink nem egészségesek, akkor nem rendelkeznek a szükséges tápanyagmennyiséggel, hogy ellássák a körforgást megfelelően, így a növények egészsége romlik, kevesebb és kiegyensúlyozatlan mennyiségű és minőségi tápanyagot tudnak csak felvenni, ami kihatással lesz az állatvilág egészségére és nem utolsó sorban a MI egészségünkre. Láthatjuk tehát, hogy a talaj egészségének megőrzése nagyon fontos mindennapi életünkben is.