Környezetgazdálkodás

A NAK az idei évben folytatja az országos ingyenes szakmai fórumsorozatát, amely nem csak a gazdálkodók, hanem a szaktanácsadók és talajvédelmi felügyelők számára is nyitott.

A NAK Praktikum idei szlogenje: „Változó klíma, alkalmazkodó talaj- és vízgazdálkodás!” A februári az előadássorozatban a klímaszélsőségekhez alkalmazkodó talaj- és vízgazdálkodás szükségességére hívjuk fel a figyelmet az ebben jártas szakemberekkel segítségével.

Az előadássorozatban hazánk éghajlati, meteorológiai sajátosságaiból kiindulva elemzésre kerülnek azok éghajlatalakító tényezők, amelyek már most, illetve közeljövőben egyre erőteljesebben érvényesülhetnek majd, meghatározva ezzel hazánk gazdálkodási viszonyait.

Elhivatottak vagyunk abban, hogy a változásokhoz történő alkalmazkodás a talajnál kezdődik.  A talaj védelme, szerkezetességének javítása a gazdálkodó jól felfogott érdeke, hiszen ezen tényezők jelentős mértékben hatnak a költségekre, terméseredményekre, javításukkal csökkenthetők a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzetek. „A talaj olyan, mint egy gyerek, etetni s itatni kell.” Ismertetésre kerültek azon agrotechnikák, melyek által a legnagyobb víztározónk a talaj megfelelő gondoskodással képes lehet ezen fontos szerepét betölteni.

A víz vagy kevés, vagy túl sok? A hazai termőterületek harmada az aszály mellett ár- és belvíznek is kitett, így szélsőséges időjáráshoz hatékonyan kell alkalmazkodnia a gazdálkodónak! A 2022-es drasztikus aszály után az évvégét és az évelejét most a többletvizek, illetve a belvizek jellemzik, melynek termőföldön történő tartása kihívások elé állítják a gazdálkodókat. A hazai és globális tendenciákra is tekintettel a vízbiztonság megteremtésében pozitív változás műszaki és/vagy agrotechnikai beavatkozás nélkül nem várható. Annak érdekében, hogy megteremtsük a vízbiztonságot, puffervízterekre van szükség, amelyek megteremtésében az állam mellett a termelőknek is van tennivalója. Ennek tükrében ismertetésre kerülnek az elmúlt időszak mezőgazdasági vízgazdálkodást érintő hazai és uniós jogszabályi változásai, szabályozási elemei, nem utolsó sorban az uniós finanszírozás lehetőségei.

Az országjárás célja, hogy felhívja a figyelmet a klímához mihamarabb alkalmazkodó mezőgazdasági termelés szükségességére, melyhez szakmai inputokat, működő agrotechnikai-, illetve természetes vízmegtartó megoldásokat is nyújtunk az ebben jártas szakemberekkel együtt, hogy a mezőgazdasági termelés képes legyen hatékonyan, elsősorban természetes módon reagálni a klímaváltozással összefüggő hatásokra!

Fontos! Az országos rendezvénysorozaton való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Helyszínek, időpontok, meghívó, regisztráció:

 • Pápa, 2024. február 6. (kedd) 10.oo – 13.15 Meghívó: ITT - Regisztráció: ITT
 • Kaposvár, 2024. február 7. (szerda) 10.oo – 13.15 Meghívó: ITT - Regisztráció: ITT
 • Kecskemét, 2024. február 8. (csütörtök) 10.oo – 13.15 Meghívó: ITT - Regisztráció: ITT
 • Mórahalom, 2024. február 13. (kedd) 10.oo – 13.15 Meghívó: ITT - Regisztráció: ITT
 • Kondoros, 2024. február 14. (szerda) 10.oo – 13.15 Meghívó: ITT - Regisztráció: ITT
 • Hajdúszoboszló, 2024. február 20. (kedd) 10.oo – 13.15 Meghívó: ITT - Regisztráció: ITT

Szakmai előadók:

 • Dobos Endre Zsolt, egyetemi tanár, intézeti tanszékvezető – Miskolci Egyetem
 • Félegyházi Fruzsina, Miskolci Egyetem
 • Pirkó Béla, Agrártudományi Kutatóközpont, Talajtani intézet
 • Bakacsi Zsófia, Talajfizikai és Vízgazdálkodási Osztály, osztályvezető, Agrártudományi Kutatóközpont, Talajtani intézet
 • Mészáros Gábor, kiemelt szolgáltatási igazgató KITE Zrt.
 • Szabó Emese, fejlesztési osztályvezető, KITE Zrt.
 • Riczu Péter, digitális mezőgazdasági projektmenedzser KITE Zrt.
 • Szobonya Nikoletta, NAK Meteorológus
 • Lehotai Vivien, NAK JÉGER munkatárs
 • Kecskeméti-Bolyóczki Viktor, NAK JÉGER műszaki vezető
 • Kocsis Áron, NAK JÉGER üzemeltetési igazgató
 • Sztahura Erzsébet, vezető szakértő NAK
 • Tasnádi Gabriella, vezető vízgazdálkodási szakértő, NAK

Az előadás anyagai:

pdf 1 Klíma alkalmazkodás Mit tartogat a jövő (972 KB)

pdf 2 Talajok szerepe az alkalmazkodásban (15.40 MB)

pdf 3 Talajgazdálkodás uniós támogatások (1.26 MB)

pdf 4 Vízmegőrzési eszközök az alkalmazkodásban (2.57 MB)

pdf 5 Vízgazdálkodás uniós támogatások (1.07 MB)

NAK/Tasnádi/Sztahura/

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám