Környezetgazdálkodás

A diquat-dibromid hatóanyagú készítmények közül a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkezők a napraforgó és őszi káposztarepce kultúrában állományszárításra földi permetezéses kijuttatással 2023.05.25-től 2023.09.21-ig, míg szója kultúrában 2023.07.01-től 2023.10.28-ig felhasználhatóak.

Azok a gazdálkodók, akik részt vesznek az Agro-ökológiai Programban (AÖP) a következők alapján alkalmazhatják az adott hatóanyagú szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező készítményt az Agrárminisztérium (AM) állásfoglalása alapján.

A diquat-dibromid hatóanyagú készítmények AÖP-ben való felhasználására vonatkozó leírást két részre kell osztani. Ugyanis nem a programban résztvevő gazdaság van a fókuszban, hanem a program egy-egy gyakorlatában részt vevő terület.

 1. Amennyiben a termelő az AÖP-ben a szántóterülete legalább 50%-án a forgatás nélküli művelésre irányuló gyakorlatot választotta, úgy a gyakorlatba bevitt területen (tehát azokon a táblákon, ahol a gyakorlatot teljesíti) nem használhat diquat-dibromid hatóanyagú készítményt. Ennek oka az, hogy kifejezetten ehhez a gyakorlathoz tartozik egy pozitív lista, amin nem szerepel a diquat-dibromid. Nem is szerepelhet, mivel ez a hatóanyag az EU területén nem forgalmazható.
 2. Amennyiben a termelő az AÖP-ben nem választotta a forgatás nélküli művelést, hanem más módon gyűjti össze a szükséges pontokat a szántó földhasználati kategóriában, úgy használhat diquat-dibromid hatóanyagú készítményt (feltételezve, hogy egyéb okok sem korlátozzák a kijuttatást). Sőt, ha választotta a forgatás nélküli művelést az AÖP-ben, akkor is használhat diquat-dibromid hatóanyagú növényvédőszert, de kizárólag olyan táblákon, amelyeket nem vitt be a forgatás nélküli gyakorlatba. 

 

Fontos megemlítenünk még azt összegzésképpen, hogy az AÖP-os készítménylisták kizárólag egy-egy konkrét AÖP gyakorlathoz rendelve értelmezendők. Így tehát a méhekre veszélyes vagy kockázatos szerek listája csak a méhes gyakorlatokban, a forgatás nélküli műveléshez tartozó lista csak a forgatás nélküli gyakorlatban érvényes. Nincsen olyan horizontális hatásuk, mint pl. az AKG szűkített növényvédőszer-listának.

NAK / Balázs Viktor

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám