Környezetgazdálkodás

Elérkeztünk a szántóterületeinken választható AÖP gyakorlatok áttekintését követően a gazdaságunk gyepterületeire választható gyakorlatok megismeréséhez.

Már tudjuk, hogy az AÖP a gazdálkodó önkéntes vállalásán alapul, a gazdálkodó dönti el, hogy behozza-e a gazdasága egész területét a támogatásba vagy sem, azaz amennyiben úgy dönt, hogy kéri a támogatást, akkor a gazdaságban lévő összes szántóra, gyepre és ültetvényre választani kell külön-külön 2-2 pont értékű előírást. Azonban vannak mégis kivételek a gyepek esetében is, azaz a mentességet élvező területi egységekre nem kell gyakorlatot választani 2 pont értékben, azonban ekkor nem is jár rá az AÖP kifizetés.

Gyepek esetében milyen esetekben nem kell AÖP gyakorlatot választanuk, ha a gazdaságunk többi – nem mentes – egységére akarunk AÖP kifizetést? Abban az esetben mentesülünk tehát, ha a gazdaságunk összes területéből a gyep hasznosítással érintett rész kisebb, mint 5 ha, vagy van Natura 2000 gyepünk. Itt tehát az AÖP kifizetésért mi döntjük el adott évre, hogy vállalunk valami többletet, vagy sem. Itt azonban a kettős finanszírozáselkerülése végett nem választhatunk a listáról bármit. A 4 gyakorlatból 2 az, melyet bármilyen gyepre alkalmazhatunk. Lássuk melyik is a kettő, melyekből bármelyikkel önállóan teljesíteni tudjuk az elvárt kettő pontot!

Gyep hasznosítási mód esetén választható előírások

Pár gondolatot rögzítünk az alábbiakban a fenti kettő gyakorlat biodiverzitásra gyakorolt hatásáról.

A terelgető, vagy pásztoroló „hagyományos” legeltetés lényege a szakirodalom szerint tehát, hogy nagy kiterjedésű többé-kevésbé összefüggő gyepterületek esetén a természeti adottságokat kihasználva a mindenkori fűtermés után hajtva legeltetik az állatokat. Ez a legeltetési mód viszonylag lassú növekedési erélyű, extenzív húshasznosítású fajták legeltetésére alkalmasabb.

A szakaszos legeltetési módnak a lényege, hogy a meglévő gyepterületet szakaszokra osztva (stabil, vagy mobil módon) elkerítve legeltetik. Ennek a módszernek a legfőbb előnye, hogy könnyen tervezhető takarmányozási és állategészségügyi szempontból egyaránt. E módszer alkalmazásával könnyen biztosítani lehet a gyepnövényzet optimális újrafejlődését a lelegelt részek pihentetésével. Szakaszos legeltetés során a legelő botanikai összetétele is kedvezően alakul a kisebb válogatási lehetőség következtében. (Forrás:Dr. Póti Péter). Egy-egy szakasz legeltetése lehetőleg ne haladja túl a 10-12 napot, mert a növényzet regenerációjához 30-35 napra van szükség.

A második előírás az alternáló kasza használatát említi. Jelentősége a biodiverzitás szempontjából nagyobb, a vágási felület sima A kasza a növényzetet nem mozgatja meg, csak elvágva azt elkúszik alatta, és így az hátrafelé ledől. Ezáltal ennél a technológiánál nem jelentkezik a szívó-örvénylő hatás, mely az egész növényzetet átforgatva könnyebben károsíthatja a kisebb állatokat.

Az AÖP-vel kapcsolatos korábbi cikkeinket ide kattintva érheti el.

 

Folytatjuk!

NAK/ Sztahura Erzsébet, Vadkerti Viktor, Gyenes Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám