Környezetgazdálkodás

A cikksorozatunkban olvashattak arról, hogy kinek és miért érdemes a programban részt vennie. Első cikkeinkben a szántóterületeken választható gyakorlatokat kezdtük egyenként elemezni úgy, mint a takarónövények, a kisebb táblaméretek szerepe, majd kitértünk a beporzók védelmének indokoltságára. Egy hosszabb lélegzetű cikkben a szántónk 10 %-nak nem termelő egységként történő hasznosítási módjait tekintettük át. Most a zöldítésből részben már ismert, de újragondolt terménydiverzifikációs választható gyakorlat alapszabályairól szólunk.

FONTOS, hogy a diverzifikáció megvalósítása 2023-tól nem kötelező elem, hanem választható gyakorlat az AÖP-n belül. Lehet, hogy ez egyes esetekben nem jelent problémát, hiszen egyébként is ekként hasznosítja földterületeit a gazdálkodó, míg máskor – választás esetén – kis áttervezést igényel.

Az is fontos elem, hogy nincs mentességi határ, tehát, ha a gazdálkodó úgy dönt, hogy az AÖP-ben ezen elemet választja, úgy azt a gazdasága egészén teljesítenie kell, akár az 1 ha vonatkozásában is.

Szántó hasznosítási mód esetén választható AÖP előírások 5.

Fentiek szerint tehát, ha a gazdálkodó 100 ha szántóterülettel rendelkezik s az AÖP-ben ezen gyakorlatot választja az elvárt 2 pontból egyiknek, úgy a vetésszerkezetben 4 növénykultúrát kell termesztenie (pl. kukorica, búza, napraforgó, árpa). Ebből a legnagyobb területen található növény nem lehet több 65 ha-nál, s a kettő legnagyobb összesen 80 ha-nál (pl. 50 ha kukorica+30 ha búza). A fennmaradó 20 ha-on kell osztozkodnia a másik kettő növénynek úgy, hogy a legcsekélyebb területnek is el kell érnie az 1 ha-t. Azonban, ha 30+30 +20+20 ha-os egységeket alakít ki, úgy máris választhatja + 1 pontért a 30-ha-nál nem nagyobb táblaméret előírást, melyről a cikksorozatunk 3. részében írtunk korábban. S szántó művelési ágban már el is érte az AÖP-hez szükséges 2 pontot.

A fenti gyakorlat is kapcsolódik céljában az előző kettő cikkünkhöz, miszerint a helyesen kialakított diverz táblák többféle funkcióval is szolgálják a területeink talajának védelmét, valamint a hasznos élőlények biodiverzitásának megőrzését (pl. beporzók, a károkozók természetes ellenségeinek védelmét). Úgyszintén a lejtős területeken a kapás és kalászos táblák egymás feletti elhelyezése védhet az eróziós károk elleni küzdelemben. Továbbá a mozaikosság hozzájárul a talajpotenciál megőrzéséhez és javításához, a talaj biodiverzitásának védelméhez is.

A terménydiverzifikáció hozzájárul ahhoz, hogy mozaikosabb legyen a táj. A több kultúra több táblán foglal helyet, s így növekszik a táblaszegélyek száma, elősegítve a vadon elő állatok élőhelyének megőrzését, növelését ökológiai folyosók biztosításával is.  

 

Folytatjuk!

NAK/ Sztahura Erzsébet, Vadkerti Viktor, Gyenes Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám