Környezetgazdálkodás

A talajok állapotának ismerete, a talajban zajló folyamatok megértése, a talajjal kapcsolatos információk iránti igények mind hazai, mind nemzetközi szinten számottevőek és folyamatosan bővülnek. Nem lesz ez másképpen az elkövetkező KAP tervezési időszakban sem, ahol a talaj védelmére teendő intézkedések prioritásba kerülnek, hiszen ezen erőforrás degradációs – azaz minőségi romlásának és eróziójának – folyamatainak megállítása nagyon fontos feladat mindenki számára.

A gazdálkodóknak azért is mert ez a legfontosabb termelőeszköze, mely várja gazdája segítségét, együttműködését annak érdekében, hogy megfelelő szerkezetessége, szervesanyagtartalma, a talajban lévő életközösségek által még évezredekig segítse a biztonságos élelmiszertermelést. Ehhez azonban odafigyelés és gondoskodás kell mindenki részéről.

A talajtulajdonságok áttekintését segíti a helyszíni vizsgálatokon túl – mely nagyon fontos – egy interaktív, mindenki számára elérhető adatbázis, ezáltal az országos kitekintés is bővíthető.

Fenti igények, célok elérése érdekében az ATK Talajtani Intézet (ATK TAKI) pályázati keretek között elkészítette a DOSoReMi térinformatikai adatbázist, ahol az ország területére vonatkozóan böngészhetünk többek között területünk talajának kémhatásviszonyairól, fizikai féleségéről, mész- illetve szervesanyagtartalmáról. Az általunk kiválasztott adatokat bemutató térkép PDF formátumban le is tölthető. Természetesen ezen adatbázisok nem helyettesítik a helyspecifikus adatokat, de hasznos információkkal gazdagodhatunk.

Amennyiben kíváncsi környezete talajviszonyaira az alábbi linken elérhető oldalon böngészhet.

NAK/ Sztahura Erzsébet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése