Környezetgazdálkodás

Szeptember-október hónapokra is esik némi feladat azon gazdálkodóknak is, akik zöldtrágyázást, takarónövényezést terveztek be szántóföldjeiken, vagy VPAKG/ÖKO esetében ültetvény kivágást és újratelepítést terveztek be.

Amennyiben a Zöldítéshez kapcsolódóan az elvárt 5 %-os EFA kötelezettséget ökológiai másodvetéssel tervezte megvalósítani a gazdálkodó, úgy annak vetését október 1-ig meg kell valósítani, s 15 napon belül bejelenteni. Ez esetben legalább kétféle növényt kell kiválasztanunk a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet 3. számú mellékletéből. A 60 napos kötelező fenntartási időszak alatt tilos növényvédő szert használni, beleértve a csávázott vetőmag használatát is.

Amennyiben az AKG zöltrágyázást – vagy hagyományos másodvetést – tervezett a gazdálkodó, annak elvetésére október 31-ig van lehetőség. Az AKG esetében rögzített, hogy itt a pályázati felhívás 18. mellékletéből kell a növényeket kiválogatni. Persze a megvalósítás csak abban az esetben kerül elfogadásra teljesítésnek, ha a tervezett másodvetést az Egységes kérelemben már előre bejelentettük.

Minden esetben a másodvetést legalább 60 napig a területen kell tartani.

Fenti talajtakarással teljesítjük egyben a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot által elvárt kötelezettséget is, miszerint a nyári, őszi betakarítású növények után biztosítjuk a talaj takarását másodvetésű növényekkel.

A zöldtrágyázás vagy takarónövényezést ne éljük meg kötelezésnek, hiszen számos jótékony hatásával saját földjeink talaját védjük, tápláljuk, s pár év után érezzük a jótékony hatását. A talajélet számára nagyon fontos az, hogy a növényi gyökerekkel táplálékot vigyünk a talaj mikróbáinak, lazítsuk a talajokat a különböző mélységig hatoló gyökerek által. A takarónövények, az őszi téli időszakban – az esetleges nagyesőzések idején ugyancsak védi talajunkat az eróziótól, a szétiszapolódástól – védve morzsás, szemcsés szerkezetét - nem mosódik le a mélyebb térrészekre, s nem viszi el a szél porviharokat okozva. A zöld növényi borítottság segít a nedvesség megfogásában, csökkenti a talajból a kipárolgást, megtöri a szél közvetlen erejét. Majd megfelelő zöldtömegében aláforgatva ugyancsak gyarapítja a talaj szervesanyagkészletét, táplálékot biztosítva a talajélőlényeknek, melyek évezredeken keresztül dolgozva gyarapítják a talaj szervesanyagtartalmát, humuszkészletét. A szervesanyagban talajéletben gazdag talaj segíti gazdáját abban is, hogy jobban tárolja a kijuttatott hatóanyagokat, s tárolja a szűkösebb időkre a nedvességet. A zöld növényi tömeg még tápanyagtartalommal is bír attól függő mennyiségben, hogy milyen összetevőkből állítottuk össze. Tehát talaj olyan, mint egy gyerek, védenünk, etetnünk s itatnunk kell.

Zöldtrágyázással kapcsolatosan kis kiadványunkban is tájékozódhat:

NAK/ Sztahura Erzsébet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Ha Ön kamarai tag, akkor a belépést követően szakterületét, tevékenységét érintő személyre szabott információkat, híreket olvashat, illetve az e-Irodában ügyeket intézhet.

Amennyiben Ön még nem rendelkezik kamarai azonosítóval, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.


Lépjen be a kamarai azonosítója és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám