Környezetgazdálkodás

Talán emlékszünk rá, hogy az ATK Talajtani Intézet szervezésében egy, a civileket is bevonó tudományos projekt indult hazánkban is 2021 tavaszán. Egy egyszerű módszer segítségével a talajélet és ezáltal a talajegészség kutatásához csatlakozhattak a talajuk egészsége, életereje iránt érdeklődő gazdálkodók és földhasználók.

Fontos mindez, mert a gazdálkodóknak, kertet, földet használóknak tudnia kell azt, hogy a talaj élő közeg, mely akkor funkcionál megfelelően, akkor segíti gazdáját, ha megfelelő kezelésben részesül. Fontos, hogy ellássuk szervesanyaggal, melyet a talajban lévő élőlények alakítanak át értékes humuszanyagokká, a növények táplálásához szükséges anyagokká. A talaj ezáltal kellően szerkezetes, víztartó és megfelelően átszellőzötté is válik, megteremtve a megfelelő életteret a mikrobák és a növények gyökerei számára. A fenti kutatási eredőjeként a résztvevők megismerhették talajuk mikrobiológiai tevékenységét, melyek a talaj fenti jellemzőit hivatottak biztosítani. A talajélet hiánya sajnos a gazdaságosság ellen hat.

A TAKI munkatársainak ismertetése alapján a programra összesen 1193-an jelentkeztek, akik országosan közel 2000 helyszínen végeztek vizsgálatot. A résztvevők eltérő földhasználatú területeken (erdő, szántó, gyümölcsös, konyhakert, udvar stb.) ásták el a közel 2000 alsóneműt. A vizsgált területek közel kétharmada kiskert (udvar, kert, konyhakert), közel egyharmada szántó, szőlő vagy gyümölcsös és szórványosan erdőterület.

(Forrás: TAKI)

Az egyforma minőségű pamut alsóneműt 20-25 cm mélységben kellett elásni a terület talajába. Az alsók a májusi elásás után mintegy 60 napot töltöttek a talajban. A talajban töltött két hónap után a pamut alsóneműn megfigyelhetők a bomlás jelei, a talajélet aktivitás mértékének függvényében. A kutatók ismertetése szerint az alsónemű bomlásának %-os aránya párhuzamba állítható a talajban folyó aktív mikrobiológiai tevékenységgel.

A digitális fotók alapján előfeldolgozott alsóneműk bomlottsági sorrendje (Forrás: TAKI)

A beküldött adatok feldolgozása során megállapították, hogy a pamut alsók közel harmada 16-25%-os bomlási kategóriába esett, míg az 50%-os vagy afeletti kategóriákba összesen az alsók egy tizede tartozik.

A lenti térképen is láthatjuk, hogy a talajéleten változtatnunk kell annak érdekében, hogy egészséges, erőteljes növényállomány növekedjen rajta. Szervesanyagok bevitele (mulcs, szármaradvány, növényi gyökerek – takarónövények -, szervestrágya, iszapok stb.) nagyon fontos feladat mindezek érdekében mindamellett, hogy csökkenteni kell a talaj bolygatásainak számát is.

A biológiai aktivitást mutató bomlottsági szintek térbeli és százalékos eloszlása (Forrás:TAKI)

A TAKI kutatói ez évben ismét meghirdetik az akciót a nagy érdeklődésre való tekintettel.

Korábbi cikkünket az alábbi linken tekinthetik meg.

NAK/ Sztahura Erzsébet

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése