Környezetgazdálkodás

A MÁK tájékoztatót tett közzé a 2022-ben alkalmazható Zöldítési lehetőségekről.

A közlemény kitér arra, hogy 2022. gazdálkodási évben a korábbi szabályokkal ellentétben lehetőség nyílik parlagon hagyott terület EFA elem megjelölésére minden élelmiszer- és takarmánytermesztési céllal művelt tábla vonatkozásában is. E termesztési tilalom eltörlése azt jelenti például, hogy az ideiglenes gyeppel borított területeket az idei évben annak ellenére is el lehet számolni parlag EFA elemként, ha azt a gazdálkodó kaszálással vagy legeltetéssel hasznosítja.

A bejelentés során a valós hasznosítást kell rögzíteni, de meg kell jelölni EFA parlag területként kívánják elszámolni 1-es súlyozási tényezővel.

Parlag EFA elem bejelentése esetén sem a táblán elhelyezkedő EFA elemek (kunhalom, fa és bokorcsoport, kistó stb.), sem pedig ökológiai jelentőségű másodvetés bejelentésére nincs lehetőség.

Az idei évben a fentieken kívül a parlag EFA elemek esetében eltörlésre kerül a növényvédőszer használati tilalom.

Parlag területekre vonatkozó szabályozás – diverzifikációs kötelezettség

A 2022. gazdálkodási évben benyújtott egységes kérelemben lehetőség nyílik arra, hogy a szántóföldi növénnyel bevetett területek parlagként kerülnek beszámításra a diverzifikációba még abban az esetben is, ha a gazdálkodó az adott tábla hasznosításaként nem a pihentetett területet (parlag=PIH01-et) jelöli meg.

A tájékoztató kitér továbbá a Parlag területekhez kapcsolódó mentesülési feltételekre is, azonban e mentességre csak indokolt esetben törekedjünk.

A teljes tájékoztató az alábbi linken érhető el.

NAK/ Sztahura Erzsébet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése