Környezetgazdálkodás

Amennyiben a gazdálkodó a zöldítésben az ökológiai fókuszterület megvalósítási kötelezettségét (EFA szántóterület 5%-nak megfelelő mértékben) ökológiai másodvetéssel kívánja teljesíteni, és ezt már az egységes kérelmében is jelezte, úgy a másodvetést október 1-ig a valóságban el is kell vetni.

Ennek tényét 15 napon belül a Magyar Államkincstár felé elektronikus formában is jelenteni kell. Amennyiben a tényleges vetés dátuma és a tényleges vetés dátumának bejelentésének napja között több mint 15 nap telik el, az ökológiai másodvetés elutasításra kerül. Az ökológiai másodvetésnek a tényleges vetéstől számított legalább 60 napig a mezőgazdasági termelő földterületén kell lenni, mely időszak alatt tilos növényvédő szert használni, ideértve a csávázott vetőmag használatának tilalmát is. Amennyiben az ökológiai másodvetés a vetést követő 60 napon belül beforgatásra vagy betakarításra kerül, abban az esetben az EFA másodvetés elfogadására nincs lehetőség.

Amennyiben a vetéskor bejelentett növények keveréke a tervezetthez képest eltér, de a 10/2015. FM rendelet 3. mellékletében meghatározott EFA másodvetésként figyelembe vehető növények keveréke kerül elvetésre, úgy ez esetben az egységes kérelemben a tényleges vetés bejelentésekor a valóságnak megfelelően, az elvetett növényeket szükséges feltüntetni.

Előfordulhat továbbá olyan eset, amikor a tervezett helyen az ökológiai másodvetés nem valósítható meg. Ebben az esetben az egységes kérelem beadó felületén törölni kell az érintett tervezett másodvetést és pontosításként kell felvenni a tényleges megvalósítás helyén. A bejelentéshez segítség itt található.

 

(NAK/Kovács Gy.)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése