Környezetgazdálkodás

Még sohasem láttam az ideihez mérhető nagyságú monília fertőzést az Óbudai Megfigyelőkert kajszifáján és meggyfáján. Lásd a fotókat. Lehet-e még permetezni valamivel?-kérdeztem Pénzes Béla professzor úrtól. „Véget ért a kórfolyamat, már nincs értelme permetezni”-válaszolta. A virágzásban lehetett volna megmenteni a fákat. Sajnos sejtettem a válaszát, de azért bizakodtam, hogy talán már talált és kipróbált egy olyan felszívódó gombaölőt, amely még megállítaná a vesszőkben terjedő gombát.  

Egyetlen lehetőségünk maradt, a metszés, a száradó virágcsomók alatt az egészséges részekig „visszacsípni” a vesszőket. Minél gyorsabban kezdjenek hozzá, a vesszőkben a vázágak és a törzs felé halad a gomba! 

A fennmaradó beteg növényi részek, később a másodlagos hajtásokat is fertőzhetik illetve a következő tavaszon a felületükről, elindíthatják az újabb virágfertőzést.  

 A virágzás végéhez közelednek az almatermésűek. Megérkezett az eső is. (Óbudán inkább csak esőcske volt.) A talajból felszálló pára a hétvégére ígért melegben, berobbanthatja a varasodást a fogékony alma és körtefajtákon. Ahol nem végezték el a rezes lemosást, esetleg az őszi beteg levelek is még a fák alatt vannak, ott nagyobb valószínűséggel számíthatnak a gombára. Sziromhullás után bevethetjük a felszívódó gombaölőket pl. a varasodásra érzékeny Starkingnál. Egymást követően 2-4 alkalommal lehet ismételni ezekkel a szerekkel. 

8. felhívásban lefotóztam egy fertőzött almarügyből betegen kitörő lisztharmatos levélcsokrot. Ez volt az idei elsődleges (primer) fertőzés. Ezek a levélkék már továbbfertőzték az egészséges leveleket is, ezt láthatják a mai fényképen. Sziromhullás után a lisztharmat ellen is indítani lehet a felszívódókat, hasonlóan a varasodáshoz.  

A felszívódó gombaölők közül jó néhány mindkét kórokozó ellen engedélyezett, bár pl. Topas 100 EC-t inkább a lisztharmatra, míg a Score 250 EC-t inkább a varasodásra ajánlják. Tájékozódjanak a gazdaboltokban és olvassák el a címkék feliratait. Még néhány termék a bőséges kínálatból: DifcorDomark 10 EC, DagonisCyflamid (csak lisztharmatra)Qualy (csak varasodásra), Chorus 50 WG, stb.  

A felszívódó készítményekkel szemben gyorsan kialakulhat a gombákban a rezisztencia. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, vagy ha ezeket bekeverjük a felszívódókhozEz érvényes a lisztharmatnál illetve a varasodásnál alkalmazott permetlevek összeállításánál is. A varasodás ellen rézzel vagy valamelyik mankocebbel, (melyektől a 2. felhívásban búcsúztam el), a lisztharmat ellen pedig valamelyik kontakt kéntartalmú szerrel egészíthetik ki a permetlevet.  

Csupán két kontakt gombaölővel is védekezhetnek, a kénes és a rezes készítményekkel. Azonban ezekkel ismételni kell a kezeléseket, mert az eső lemoshatja illetve a növények „kinőhetik” a növényvédő szeres burkot.   

Továbbra is látok fantáziát az egyszerű anyagok használatában. A fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a lecitin a lisztharmatra, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában.  

https://portal.nebih.gov.hu/ oldal jobb felső sarkában az „egyszerű anyagok”-ra keresve, eljutnak a részletes technológiai ajánlásokhoz.  

Mike Gyula budai kertbarát leveléből idézek: „szőlő, cukkini, csicsóka, petrezselyem lisztharmatra  a csalán+lecitin jó. Köszönöm, hogy megosztotta a tapasztalatát velünk. Az egész levelét is mellékelni fogom. 

  

                 

(Zsigó György, NMNK) 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése