Környezetgazdálkodás

A NAK és az UNISECO H2020 szervezésében kerül sor 2021. március 2-án online konferenciára és kerekasztal beszélgetésre a „talajkímélő gazdálkodás” témakörben.

Mindannyian tudjuk, de legalábbis érezzük, hogy a talaj, annak állapota meghatározó fontosságú a mezőgazdaság számára, ezen keresztül pedig jelentős hatást fejt ki életminőségünk alakulására. A talaj számos funkciót tölt be, ezzel kapcsolatban talán érdemes felidéznünk Várallyay György által felsoroltakból néhányat:

A talaj „a többi természeti erőforrás (sugárzó napenergia, légkör, felszíni és felszín alatti vízkészletek, biológiai erőforrások) hatásának integrátora, transzformátora, reaktora. Ily módon biztosít életteret a talajbani élet-tevékenységnek, termőhelyet a természetes növényzetnek és termesztett kultúráknak;

  • hő, víz és növényi tápanyagok (és – kényszerből – hulladékok) természetes raktározója;
  • a természet hatalmas szűrő- és detoxifikáló rendszere;
  • a bioszféra jelentős gén-rezervoárja, a biodiverzitás nélkülözhetetlen eleme;
  • a földtörténeti és történelmi örökségek hordozója.”

 

Fontosságához képest sokszor méltatlanul bánunk talajainkkal. Az ország kedvező agro-ökológiai adottságai ellenére a talajdegradációs folyamatok erősödését tapasztalhatjuk. Ez nem csupán a talajok ökoszisztéma szolgáltatási képességét csökkenti, de ezáltal a mezőgazdaság termelési lehetőségeit

is korlátozza, ezért nem kétséges, hogy a talaj egészségének fenntartása a gazdálkodók közvetlen gazdasági érdekeit is szolgálja. Úgy gondoljuk, hogy a talajkímélő gazdálkodási gyakorlatok széleskörű alkalmazása az első lépésnek tekinthető a talaj védelme érdekében.

Online konferenciánkon – mely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az UNISECO H2020 projekt közös rendezésében valósul meg – a következő kérdésekre igyekszünk válaszokat kapni:

  • Milyen talajkímélő gazdálkodási gyakorlatokat ismerünk és ezek miként alkalmazhatók?
  • Milyen gazdasági, társadalmi, környezeti hozadékai vannak a talajkímélő gazdálkodásnak?
  • Mit lehet tenni a talajkímélő gyakorlatok hazai elterjedésének segítése érdekében?

A konferencián a talaj fenntartható mezőgazdasági használata témájában közvetlenül és közvetve érintett szereplőkkel szeretnénk elemezni a jelenlegi helyzetet és felvázolni a jövő várható tendenciáit.

A konferencia részletes leírása és programnaptárja az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése