Környezetgazdálkodás

 A NAK a Nitrátrendelet mielőbbi lehetséges módosítását kezdeményezte, melyről számos információt közültünk tagjaink felé. A módosításokhoz a kutatási eredmények publikálása elengedhetetlen. Sajnos ez több éves folyamatot jelenthet. A háttérben jelenleg is zajlanak a munkálatok, s ennek egyik érdeme, hogy elismert nemzetközi tudományos szaklap publikálta az ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet által elvégzett kísérletek eredményeit.

Jelenleg a hazai nitrát rendelet szerint, a téli trágyázási tilalmi időszak október 31. és február 15. között tart. Ebben az időszakban tilos nitrogéntartalmú trágyákat alkalmazni annak ellenére, hogy az éghajlatváltozás következtében megjelenő enyhébb teleken a növényeink igényelnék a megfelelő tápanyagutánpótlást. A módosítás előtt, az eredeti rendelet hatálybalépésekor még a téli tilalmi időszak kezdete december 1-je volt.

A tiltó időszak szabályozása a legtöbb európai országban eltér a hazaitól. A magyar szabályozás egységesen kezeli az állattenyésztésben keletkező trágyát és a hígtrágyát, valamint az ipari termeléssel előállított műtrágyákat. Ennek következtében október 31. és február 15. között minden nitrogéntartalmú anyag használata tilos a területeken. A legtöbb európai ország differenciált szabályokat alkalmaz; megkülönböztetik a szerves és szervetlen nitrogéntartalmú anyagokat, és figyelembe veszik a termesztett növény sajátosságait a tilalom időtartamának meghatározásakor.

A fő feladat jelenleg a hazai szabályozás módosítása. Ennek érdekében a kutatással foglalkozó szakemberek a 2016. évi Nitrát adatszolgáltatás feldolgozott adataival, továbbá a Meteorológia adatokkal, és a DoSoReMi digitális talaj adatok segítségével elvégezték a modellszámításokat. (Kiegészítésképpen érdemes megjegyezni, hogy a 2016-os év különösen csapadékos volt, amely hozzájárult a magas terméshozamhoz.)

A kutatások során vizsgálták, hogy a téli trágyázási tilalmi időszaknak október 31-ről november 30-ra történő módosítása okoz-e különbséget a talaj nitrit-nitrát tartalmában 90 cm-es mélységben. A vizsgált területeken a N mérleg nulla vagy negatív értékeket mutatott.

Egzakt mód megállapításra került, hogy a tilalmi időszak kezdő időpontjának (október 31) módosítása november 15-re vagy november 30-ra nem okozott észrevehető különbséget a 0–90 cm-es talajmélységben található nitrit/nitrát szintre vonatkoztatva. Ennek értelmében a tilalmi időszak 1 hónappal történő rövidítése nem okoz negatív hatásokat a talaj nitráttartalmára vonatkozóan.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján a novemberi átlagos csapadékmennyiség Magyarországon körülbelül 50 mm. Általánosságban – persze vannak kivételek - téli tilalmi időszakban ezen túl (december, január, február első felében), csak 85 mm csapadék várható. Ez a kis összeg nem elég ahhoz, hogy nagy mennyiségű NO3-N mosódjon ki a gyökérzóna alá, így tavasszal, a vegetációs időszak kezdetekor a növények könnyen felvehetik ezt a tápanyagot.

 

Ezen eredmények alapján lehetségessé válik a tilalmi időszak lerövidítése. A megfelelő eredményhez, azonban nem elegendő egy év figyelembevétele, mivel a N bevitel változhat, csakúgy, mint a környezeti tényezők, mint például az őszi vagy téli esőzések. A további vizsgálatok zajlanak a 2017-2018 évi adatok feldolgozásával. Részletek az alábbi linken olvashatók:

https://www.mdpi.com/2071-1050/13/1/417

A felmelegedéssel kapcsolatos kérdéseket uniós szinten elismerik, logikus előrelépés lenne a nitrát-irányelvben a téli trágyázási tilalom időtartamának meghatározására irányuló elvek felülvizsgálata.

 

Forrás: „A téli trágyázási tilalom időszakának lerövidítésének hatása Magyarországon, a térbeli növényszimulációs elemzéssel”

 

(NAK/Sztahura)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése