Környezetgazdálkodás

Elérkezett az október, amikor is még számos – például a trágyázást, a legeltetést és a másodvetést érintő – teendő van a földeken.


E hónap végéig trágyázhatnak a földeken a nitrátérzékeny területen gazdálkodók, mert a jogszabály szerint október 31-től kezdődik és február 15-ig tart a téli trágyázási tilalmi időszak. Jelenleg még ez a hatályos tilalmi intervallum, a módosításhoz az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges.

A trágyázási tilalmi időszak bevezetésének indoka az, hogy a késő őszi-téli időszakban – az alacsony hőmérséklet és a növényi gyökerek szívóhatásának hiányában – a talajra jutó vizek mozgása dominánsan lefelé irányul, azaz ekkor képes a talaj vízzel feltöltődni a tavaszi intenzívebb növényi vízigény kielégítéséhez. A lefelé irányuló vízmozgás vinné a talajvizek felé is a kijuttatott trágya hatóanyagát is, mely sem a gazdálkodónak nem jó a veszteség miatt, sem a víznek.

November 15-től ugyenezen területeken a legeltetés sem megengedett, kivéve, ha az állatsűrűség alapján az éves nitrogénterhelés adott területen nem haladja meg a 120 kg/ha értéket. Amennyiben az érintett gyepterület egyben Natura2000 védettség alá tartozik, úgy október 31. és április 23. között történő legeltetéshez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

Fontos figyelni az AKG másodvetésben történő zöldtrágyázás és a hagyományos (pl. vetésváltás miatti) másodvetés idejére is, ugyanis nem vehető figyelembe olyan másodvetés, amely a tárgyév október 31-e és a tárgyévet követő év február 15-e között került ki. (Az ökológiai másodvetést október 1-ig kellett elvetni!). A másodvetésnek 60 napig legalább a területen kell lennie.

További hasznos határidőket, aktuális feladatokról szóló híreket olvashat a NAK szakmai hírleveleiben.

NAK/Sztahura E.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése