Környezetgazdálkodás

A 10/2015. FM rendelet alapján az ökológiai jelentőségű másodvetést tárgyév október 1-ig kell elvetni, ha a gazdálkodó ilyen módon kívánja teljesíteni ökológiai fókuszterület-kijelölési (EFA) kötelezettségét. Október 1-ét követően elvetett ökológiai másodvetés bejelentésére nincs lehetőség.


A másodvetések tényleges vetését a tényleges vetés megtörténtét követő 15 napon belül kell bejelenteni az egységes kérelemben, ezáltal a másodvetést elfogadják. Ha azonban a tényleges vetés dátuma és a tényleges vetés dátumának bejelentésének napja között több mint 15 nap telik el, az ökológiai másodvetést elutasítják.

Fontos, hogy az ökológiai másodvetésnek a tényleges vetéstől számított legalább 60 napig a mezőgazdasági termelő földterületén kell lenni, mely időszak alatt tilos növényvédő szert használni, beleértve a csávázott vetőmag használatát is. Amennyiben az ökológiai másodvetést a vetést követő 60 napon belül beforgatják vagy betakarítják, abban az esetben az EFA másodvetést szintén nem fogadják el.

Részletek itt.


(NAK/Kovács Gyula)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése