Környezetgazdálkodás

Megoldódni látszik az egyes egybeművelésekből adódó problémakör a VP AKG/ÖKO támogatásoknál.


A VP AKG és a VP ÖKO támogatások esetében nagyon sok probléma és súlyos szankció adódott abból, hogy a gazdálkodó támogatásba vitt területe – a lemért kötelezettségvállalással érintett területén – a valóságban túlnyúlt. Ekkor egybeművelés került megállapításra, mely ezen támogatások esetében nem megengedett.

A problémakör feloldására módosult a VPAKG 2015, VPAKG 2016 és a VPÖKO 2015 pályázati felhívás. A módosítások értelmében, ha a támogatást igénylő a kifizetési igénylésében olyan mezőgazdasági táblát jelent be, amely csak részben helyezkedik el a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen (KET), akkor kizárólag a táblánk csak a KET területére eső része jogosult kifizetésre, ha eléri a 0,25 ha-t, vagy méhlegelő/zöldugar esetében a 0,05 ha-t. Egy tábla csak egy KET-hez sorolható be.

A VPAKG 2015 pályázati felhívásban módosításra került az alábbi feltétel is, ami ugyancsak kedvezőnek mondható: a horizontális gyepterület, az MTÉT túzokvédelmi gyepterület, az MTÉT madárvédelmi gyepterület, az MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi gyepterület, az MTÉT nappalilepke-védelmi gyepterület és a belvízérzékeny gyepterület tematikus előíráscsoportjai esetén, a gyepterület kaszálással történő hasznosításával kapcsolatos előírások a gyepterület legeltetésével is teljesíthetők.


NAK/Sztahura E.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése