Környezetgazdálkodás

Idén négy helyszínen csaknem 400 résztvevő követte figyelemmel a ,,NAKPraktikum – Vízgazdálkodjunk okosan!” című előadás-sorozatot. A néhány héttel ezelőtt megtartott utolsó, hajdúnánási rendezvényen is 115 gazdálkodó, szakértő, szaktanácsadó jelent meg.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az idei évben is megtartotta ingyenes szakmai fórumsorozatát, melyet az elmúlt évben NAKAdémia néven ismerhettek meg a gazdálkodók, szaktanácsadók. Az idei évben a NAKPraktikum elnevezéssel és „Vízgazdálkodjunk okosan” alcímmel a víz-, -nedvességmegőrzés került fókuszba.

Az előadás-sorozatban a szakértők felhívták a figyelmet a talajban történő vízmegőrzés fontosságára. Bemutatták azon agrotechnikákat, melyek által a legnagyobb víztározó, a talaj megfelelő gondoskodással képes lehet e fontos szerepét betölteni. A talaj védelme, szerkezetességének javítása a gazdálkodó jól felfogott érdeke, hiszen ezen tényezők jelentős mértékben hatnak a költségekre, terméseredményekre, csökkenthetők a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzetek. Ugyancsak szó esett az ez évben hatályba lépett új jogszabályokról – törvény, végrehajtási rendelet - , a lehetséges öntözési módokról, továbbá a végrehajtással kapcsolatos praktikumok is.

Reális célkitűzés, hogy itthon 2022-ig mintegy 100 ezer hektárral bővüljön, azaz közel megkétszereződjön az öntözhető terület nagysága, és a gazdálkodók szakmai és jogi ismeretekkel felvértezve valósítsák meg öntözési tevékenységüket. Az öntözésfejlesztési feladatokhoz állami forrás is került: 2030-ig 170 milliárd forint áll majd rendelkezésre az öntözési vízkínálat és vízkereslet fejlesztésére.

Az előadások anyagait az alábbi linken érhetik el:

  document •    KITE Vízmegőrző agrotechnikák (231.08 MB)

  document •    A talajok vízgazdálkodási jellemzői (53.12 MB)

  document •    Öntözéses törvény főbb elemei (277 KB)

  document •    Öntözésfejlesztés 2020 (2.05 MB)


NAK/Tasnádi G., Sztahura E.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése