Környezetgazdálkodás

A Magyar Államkincstár a közeljövőben kezdi el felmérni a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületeket, de a járvány miatt ezt a gazdálkodók jelenléte nélkül teszik.


A MÁK ismertette, hogy a helyszíni ellenőrzések mérési feladatait megkezdi az alábbi jogcímeknél:
-    VP4-10.1.1-15 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
-    VP4-10.1.1-16 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
-    VP-4-11.1.-11.2.-15.,Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása, valamint az
-    VP4-11.1.-11.2.-18. Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása.

A koronavírus-járvány miatt kialakult vészhelyzetre tekintettel azonban a helyszíni mérések a gazdálkodó jelenléte nélkül fognak megvalósulni. Felhívják a figyelmet arra, hogy a fent nevezett intézkedések esetében egybeművelt tábla nem jogosult támogatásra. Az esetleges jogkövetkezmények elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy a termelő a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területeit, illetve a tábla területét egyaránt fizikailag is jól láthatóan és egyértelműen különítse el egymástól.

Ezen hibalehetőségre már felhívtuk a figyelmet az „Ismételjük át! Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” cikksorozatunk első részében. A Ket. és a táblák elkülönítése mellett figyelni kell a természetes alapanyagból létrehozott sarokpont-jelölő tárgyak meglétére is. Mindezeken túl, amennyiben vállalták a növényvédőszer-mentes méhlegelő/zöldugar-szegély kialakítását, úgy az a valóságban is minimum 3, de legfeljebb 10 m széles legyen.

Gyepeknél és zöldugarnál a kaszálatlan sávok, és kaszálási időpontokat is tekintsék át. Erre vonatkozóan tájékoztatást adtunk az „Ismételjük át! Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” cikksorozat negyedik és hatodik részében. S nézzék meg, megvannak-e a madárodúk, az előrejelzéshez használt eszközök is!


NAK/Sztahura E.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése